Тръмп и митата - опасна илюзия или напротив

Преди републиканците бяха за свободната търговия, днес Тръмп ги дърпа към лагера на противниците й. Докато твърдият електорат е на негова страна, Тръмп ще продължи със своята деструктивна политика.

 

 

 

 

 

 

Ако Доналд Тръмп смята митата за чудодейното средство, което ще направи "Америка отново велика" и ще съживи старите индустриални зони в страната, е редно да се запитаме дали това не е някаква опасна негова илюзия? Или пък е точно обратното - може би е нещо наистина добро?

 

В търсене на отговора нека погледнем неговите избиратели: три четвърти от републиканските избиратели смятат митата за нещо, което е добро за страната им. Също толкова избиратели на демократите смятат точно обратното - че митата не са добри за Америка.

 

Докато твърдият електорат е на страната на Тръмп, той ще продължи със своята политика на наказателните мита. И тук не бива да храним никаки фалшиви надежди.

 

Същото, впрочем, важи и за политиката на Тръмп спрямо Русия: неговите избиратели са доволни от резултатите от срещата на върха в Хелзинки. Значи той спокойно може дори да покани Путин във Вашингтон - напук на възмущението, което това ще предизвика у опозицията, и независимо от това, че дори най-близките му сътрудници все още не знаят какво точно са се договорили двамата президенти.

 

USA, Washington: U.S. Präsident Trump hält Kabinettssitzung ab (Reuters/L. Millis)

 

Що се отнася до търговията, прави впечатление смяната на местата: преди точно републиканците бяха партията на свободната търговия, а демократите проявяваха склонност към протекционизъм. Днес Тръмп все по-уверено дърпа републиканците към лагера на противниците на свободната търговия - "колкото повече, толкова повече".

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер,

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа