Новозеландска фирма приложи успешно четиридневна работна седмица

Намаленото работно време за същата заплата увеличава баланса между професионалния и личния живот с 24%, намалява стреса и увеличава желанието за работа

 

 

Новозеландската компания, стояща зад забележителния опит с въвеждането на 4-дневна работна седмица, заключи, че е постигнала безпрецедентен успех, като 78% от служителите смятат, че са успели да управляват баланса между професионалния и личния си живот – увеличение от 24%, пише в. „Гардиън“.

 

240-те души персонал в Perpetual Guardian – фирма, занимаваща се с управление на тръстове, завещания и имоти – изпробваха четиридневната работна седмица през март и април – работниците работели по 8 часа, 4 дни в седмицата, но получавали заплащане за 5.

 

Академици следяха и изучаваха процеса преди, по време и след неговото приключване, събирайки качествени и количествени данни.

 

Основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс решил да изпробва идеята за 4-дневна работна седмица в опит да даде на служителите си по-добър баланс между професионалния и личния живот и да им помогне да се съсредоточат върху бизнеса, докато са в офиса по време на работното си време, като използват допълнителния почивен ден, за да се справят с домашните си и лични ангажименти.

 

Джарод Хаар, професор по управление на човешките ресурси в Техническия университет в Окланд, установи, че удовлетворението от работата и живота се увеличава на всички нива – и в дома, и на работното място, като служителите се представят по-добре в работата си и се наслаждават повече, отколкото преди експеримента.

 

Балансът между професионалния и личния живот, който отразява колко добре респондентите смятат, че могат успешно да управляват своята работна и непрофесионална роля, се увеличил с 24 процентни пункта.

 

През ноември миналата година малко над половината (54%) от персонала чувствали, че могат ефективно да балансират работата си и домашните си ангажименти, докато след изпитанието този брой е скочил на 78%.

 

Стресът на персонала е намалял с 7% в резултат от опита, докато стимулирането, ангажираността и чувството за овластяване на работното място се подобрили значително, като цялостното удовлетворение от живота се увеличило с 5 процентни пункта.

 

Хелън Деланей, старши преподавател в Бизнес Училището на Университета в Окланд, заявява, че мотивацията и ангажираността на служителите да работят се увеличават, защото са включени в планирането на експеримента и играят ключова роля в проектирането как ще се управлява четиридневната седмица – така че да не се отрази негативно върху производителността.

 

„Служителите са разработили редица иновации и инициативи, които да работят по по-продуктивен и ефективен начин: от автоматизиране на ръчните процеси до намаляване или премахване на употребата на интернет, която не е свързана с работата“, казва Деланей.

 

Андрю Барнс споделя, че ще представи резултатите от процеса пред борда, за да започне дискусия за това как четиридневна работна седмица може да се приложи в дългосрочен план в компанията му.

 

„Ако можете да имате родители, които да прекарват повече време с децата си, както това може да е нещо лошо?“, пита Барнс, който вярва, че новият работен модел има потенциал да окаже съществето положително влияние върху обществото.

 

„Възможно ли е да имате по-малко психически проблеми, когато имате повече време да се грижите за себе си и своите лични интереси? Вероятно… ако имаме по-малко хора по едно и също време в офиса, може би можем да правим по-малки офиси?“

 

Министърът на трудовите отношение на Нова Зеландия, Иън Лий-Галоуей, заявява, че резултатите от опита са „много интересни“ и прояви желание да насърчи бизнеса да тества нови и подобрени модели на работа.

 

 

„Наистина искам да работя с всеки един бизнес, който търси нови варианти как да бъде гъвкав относно своя персонал и да се опитва да подобри продуктивността, докато работи с персонала и защитава неговите условия на труд“, добавя Галоуей.

Станете почитател на Класа