Ватиканът казва, че може да бъдете "девствени" дори след като сте правили секс

Сексът няма да бъде пречка за тези, които желаят да бъдат част от "посветените девици" - жените, избрали да живеят в постоянно целомъдрие и да се посветят на небесното царство.

 

Мярката следва инструкциите "Ecclesiae sponsae Imago" за Ordo virginum (Орден на девственици), изготвени от Конгрегацията на институтите за осветен живот и Апостолическите общества и одобрен от папа Франциск на 8 юни.

 

Въпреки, че изявлението е публикувано в пресата Ватикана на 4 юли, то се разчу след като Американската асоциация на Посветените Девици изрази своето отхвърляне на мярката.

 

Тази организация обжалва по-специално член 88 от Инструкцията, който гласи: "Трябва да се отбележи, че зовът за засвидетелстване на девствената, роднинска и плодотворна любов на Църквата към Христос, не се свежда до знака на физическа цялост и запазването на тялото в перфектно въздържание или примерен живот и добродетелта на целомъдрието, въпреки че е от голямо значение, не е определящ реквизит, при липсата на който е невъзможно да се признае посвещаването. "

 

Същият раздел гласи, че "разпознаването изисква, следователно, много дискретност и предпазливост и трябва да се извършва индивидуално". В допълнение, "всяка кандидатка е призована да проучи своето призвание по отношение на собствената си лична история, с истинност и автентичност пред Бога, и с помощта на духовен съпровод."

 

В пространно изявление, организацията от САЩ посочва, че статията предполага "че девствеността, въпреки важността си, не е съществена за приемане в Ordo virginum" и във връзка с това изразява своето открито недоволство.

 

Тези жени смятат, че "когато една девица предлага девствеността си на Христос, тя предлага нейната неделима, физическа и духовна, девственост".

 

Също така те заявяват, че макар документът да сочи, че "тези жени, които са правили секс и не разполагат с дара на девствеността, който да поднесат на Христос, могат да направят личен обет за целомъдрие или да влезнат в друга форма на посветен живот, но Орденът на девиците не е отворен за тях."

 

От друга страна, те цитират канон 604 от Кодекса на каноническото право, който буквално казва „Членките на Ордена на девствениците, посветени в служба на Бога от Епископ, според одобрен литургичен обред, празнуват мистичен брак с Иисус Христос, Синът Божий и се отдават на служба на Църквата. "

Станете почитател на Класа