Цените на петрола спадат след изненадващо увеличение на американските резерви

Американския петролен институт (API) съобщи, неочаквано натрупване на 629,000 барела петрол в САЩ при инвентаризацията през последната седмица, което беше придружено от спад в цените на суровия петрол.

 

Според Ройтерс, цената на петрол Брент записа 71.85 долара за барел в 02:40 GMT (-0.4%), а суровият петрол WTI удари $ 68.08 за барел (-0.5% ). Двата вида се търгуваха под цената от миналата седмица с около 6 и 7 долара, съответно.

 

След повече от година на сдържане на производството, в началото на този месец Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заедно с други производители като Русия, се съгласи да го увеличи до един милион барела на ден.

 

Поради снижаването на доставките от Венецуела и риска от санкции срещу Иран, анализаторите смятат, че все повече е възможно САЩ да използват стратегическите си петролни резерви (SPR).

 

"Основната причина за значителния спад в цените е обсъждането на освобождаването на SPR, която става все по-силна", каза Тамаш Варга, анализатор в PVM Oil Associates, цитиран от The Wall Street Journal.

 

Преди това от Техеран квалифицираха като "грешка", да се мисли, че икономическата война на Съединените щати. срещу Иран няма да окаже въздействие" и обещаха да продаде колкото е възможно повече петрол, въпреки санкциите на САЩ.

Станете почитател на Класа