Намериха милиарди тонове диаманти в Земята

Едно научно изследване, публикувано в списание Geochemistry, Geophysics, Geosystems, разкрива, че в земята има милиарди тонове диаманти.

 

Извличането им обаче изглежда невъзможно, тъй като тези скъпоценни камъни се намират на дълбочина между 150 и 300 километра.

 

Според съвместно изследване на Масачузетския технологичен институт (САЩ) и университети в няколко страни, диаманти са открити в по-дълбоките участъци на кратони, континентални маси, разположени в литосферата, между кората и мантията.

 

Една аномалия е позволила на учените да направят това откритие. Когато изследователите анализирали звуковите вълни, "сканиращи" вътрешността на Земята, те забелязали, че тези вълни пресичат кратоните с два пъти по-голяма скорост от очакваното. И звукът променя скоростта си в зависимост от вида на скалата, която пресича.

 

Учените създали компютърни симулации, за да обяснят това явление и стигнали до заключението, че най-вероятно по-дълбоките участъци на кратоните съдържат между 1 и 2% диаманти, което кара звукът да преминава по-бързо отколкото през стандартната скала на кратона.

Станете почитател на Класа