Путин "Усилията на Запада да изолира Русия не успяха"

Руският президент Владимир Путин даде интервю за Fox News, в което засегна няколко ключови въпроси, обсъдени по време на срещата на върха в Хелзинки (Финландия) с президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

"Много неща се промениха към по-добро", каза Путин за състоянието на руско-американските отношения след края на срещата, като каза, че двете страни са постигнали "да се разбират взаимно" по повечето от основните въпроси. Той подчерта сътрудничеството в момента между двете страни по отношение на сигурността.

 

"Тероризмът представлява по-голяма заплаха, отколкото изглежда на пръв поглед. Нашите военни и специални сили си съдействат по този въпрос от първостепенно значение", каза президентът, отбелязвайки, че пример за това е „случаят на Сирия, въпреки факта, че все още има недоразумения".

 

Путин беше запитан за надпревара във въоръженията, след като през март обяви ракетите "Сармат", способни да преодолеят всички противоракетни системи. "Нека ви напомня, че те не се родиха сами, родени са в отговор на едностранното излизане на САЩ от Договора за борба с балистичните ракети [ABM]", каза президентът.

 

"Предупредихме още от началото нашите американски партньори, че ние не сме готови да изградим система за противоракетна отбрана, защото не виждаме ефикасността й, а е твърде скъпа, но ние ще направим всичко възможно, за да преодолеем това", каза Путин, като подчерта, че настоящият договор за намаляване на стратегическите въоръжения (START III) изтича през 2021 г. "Русия желае да удължи споразумението, но имаме въпроси към нашите американски колеги, смятаме, че САЩ не спазват напълно разпоредбите на споразумението", каза Путин.

 

След като прокурор Робърт Мюлер обвини дванадесет руски служители на разузнаването, за хакване сървърите на Демократическата партия на САЩ, Путин потвърди позицията на Русия относно предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ 2016

 

"Наистина ли вярвате, че е възможно да влияеш на изборите в САЩ от територията на Русия и да повлияеш на избора на милиони американци?" Това е просто абсурдно ", каза Путин. "Трябва да се спре манипулирането на общественото мнение в САЩ и да се поиска извинение от избирателите ", каза Путин.

 

Освен това Путин подчерта, че има договор, който улеснява наказателното преследване на подобни случаи между двете страни, а САЩ не го използват. "Защо г-н Мюлер не ни изпрати официална молба по този договор? Просто ме изненадва: никой официално не се обръща към нас", изрече президентът.

"Това изобщо не ме интересува: това са техните вътрешни политически игри, не приемам отношенията между Русия и САЩ да бъдат заложник на вътрешнополитическа борба м САЩ"."Ние не можем да се съсредоточим само върху миналото, ние трябва да се разбираме" каза Путин.


За усилията на Запада да изолира Русия, Путин подчерта, че те не са дали плод. "Очевидно те не са имали и не биха могли да имат успех, предвид размера и важността на Русия в света", заяви президентът, като отбеляза още, че САЩ не са направили нищо друго, освен да се лишат от полезно икономическо участие на руския пазар. „САЩ изтеглиха големите си компании от нашия пазар и отстъпиха на конкурентите си, дори в големи проекти, които са изключително заинтересовани и са инвестирали пари, защо?", попита той и призова "да се обединяват усилията, за да се преодолеят общите трудности. "


Путин изрази отхвърлянето на възможността Атлантическият алианс да включва като членове Украйна или Грузия. "За нас това представлява пряка заплаха за нашата сигурност", каза президентът, като припомни случаите на Полша и Румъния, където САЩ разгърнаха своите стратегически противоракетни системи. "Затова напредването на инфраструктурата на НАТО към нашите граници ще представлява заплаха за нас и, разбира се, ще заемем изключително негативна позиция", каза руският президент.


Що се отнася до Северна Корея, Путин подчерта, че президентът Тръмп "е направил много", за да се постигне нормализиране на напрежението на Корейския полуостров, но подчерта, че за да се постигне пълно ядрено разоръжаване "са необходими международни гаранции" и Русия е готова да изпълни своята роля.

Станете почитател на Класа