Скандалите около Хуан Карлос

Скандалите около 80-годишния бивш крал на Испания Хуан Карлос нямат край. Първо беше оспорваният лов в Африка, после - любовници и дела за бащинство. А сега и обвинения в пране на пари.

 

 

 

 

 

Eдно време Хуан Карлос Първи беше истински герой за испанците. Още в първите години след възкачването си на престола той спаси младата испанска демокрация от преврат, организиран от привържениците на Франко. Но това беше през далечната 1981 година. Оттогава изтече много вода.

 

През последните години около Хуан Карлос има най-вече скандални разкрития: било то за ловните му приключения в Африка, за исковете за установяване на бащинство или за отдръпването на съпругата му София от него. Дъщеря му Кристина също има принос към личните му драми: нейният съпруг Иняки Урдангарин беше осъден на 6 години затвор за злоупотреба с обществени средства в особено голям размер.

 

Какво знае бившата любовница?

 

Сега Хуан Карлос е принуден да се отбранява и срещу обвинения в пране на пари, появили се след публикуването на няколко аудиозаписи. Експерти предполагат, че гласът от записите е на някогашната любовница на бившия крал - германската аристократка Корина цу Зайн-Витгенщайн. Въпросният женски глас отправя сериозни обвинения в корупция и пране на пари срещу Хуан Карлос.

 

Според тях, монархът бил превел пари по сметката на свой братовчед в Швейцария, за да купува от нейно име земи в Монако и Мароко. Освен това жената твърди, че Хуан Карлос трябвало да се ожени за нея, след като се разведе със съпругата си София. За да финансира начинанията си той бил отклонил пари от договор със Саудитска Арабия за високоскоростен влак. Записите на разговорите между жената и един междувременно пенсиониран полицейски шеф, разследван в момента за пране на пари, са направени през 2015 година.

 

Испанското правителство обяви, че е поискало информация от тайните служби. В парламента междувременно група депутати поиска да бъде създадена комисия, която да разследва финансите на кралския двор.

 

Хуан Карлос абдикира през 2014 година, а на престола се възкачи неговият син Фелипе Шести. Новият крал се дистанцира от сестра си Кристина и нейния съпруг, за да не позволи аферата им да навреди допълнително на монархията. Интересно е как ще реагира той на сегашните тежки обвинения срещу баща му.

 

Станете почитател на Класа