"Тръмп продава САЩ на Русия"

"Това е една от най-срамните изяви на американски президент"; "Руснаците разполагат с нещо срещу Тръмп"; "Тръмп продава САЩ на Русия". След срещата в Хелзинки, в САЩ отправят остри критики

срещу американския президент.

 

 

 

 

 

 

Във Вашингтон критиките срещу Тръмп, които надскачат партийните граници, са фокусирани главно върху отношението на американския президент към обвиненията, че Русия се е намесила в предизборната борба през 2016 година. Както демократите, така и републиканците упрекват Доналд Тръмп, че се отнася безкритично към кремълския шеф Владимир Путин.

 

По повод предполагаемите руски кибератаки по време на предизборната борба авторитетният сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн смята, че в момента е достигнато "дъното в историята на американската президентска институция".

USA Senator John McCain (picture alliance/dpa/M. Reynolds)

 

Джон Маккейн

 

"Днешната пресконференция в Хелзинки беше една от най-срамните изяви на американски президент в нашата история", каза Маккейн. А председателят на Камарата на представителите Пол Райън, който също е от Републиканската партия, добави: "Няма съмнение, че Русия се е намесила в нашите избори и продължава да прави опити за подкопаване на демокрацията по цял свят." Райън заяви още: "Президентът трябва да осъзнае, че Русия не е наш съюзник."

"Путин сега яде хайвер"

 

И други видни политици от партията на Доналд Тръмп се дистанцират. Председателят на Комисията по външна политика, републиканецът Боб Коркър, смята че срещата с Тръмп сериозно е подсилила позициите на Путин. "Обзалагаме се, че той сега яде хайвер", каза Коркър. Републиканският конгресмен Уил Хърд, който навремето е работил в ЦРУ, написа в Туитър следното: "В професионалната си кариера съм виждал много хора, манипулирани от руските тайни служби, но никога не съм си представял, че дори един американски президент може да се окаже изигран от опитните кагебейци".

 

Лидерът на опозиционната Демократическа партия в Сената Чък Шумър заяви, че никога досега в историята на САЩ един президент не е давал такава подкрепа на свой "опонент": "Президентът застана на страната на Владимир Путин по отношение на неговото опровержение срещу единодушните изводи на тайните служби на САЩ." Според него фактът, че Тръмп застава на страната на Путин, обявявайки се срещу правосъдието и тайните служби на САЩ, бил необмислена и опасна проява на слабост. Шумър добави, че сега милиони граждани на САЩ се питат дали президентът не се държи така само защото Путин крие в ръкава си информации, които могат да навредят на Тръмп.

 

Лидерката на опозицията в Конгреса Нанси Пелоси заяви: "Слабостта на Тръмп пред Путин беше срамна. Тя доказва, че руснаците разполагат с нещо срещу президента - лично, финансово или политическо. Това е тъжен ден за Америка и за всички западни демокрации, които Путин продължава да държи на прицел." Конгресменът-демократ Джими Гомес обвини Тръмп, че "продава" собствената си страна на Русия. Според него с отказа си да отбранява САЩ Тръмп се е изправил "на ръба на държавната измяна".

 

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан писа в Туитър, че пресконференцията на Тръмп с Путин била "ни повече, ни по-малко предателство". "Той е направо в джоба на Путин", смята Бренан.

 

Какво отговори Тръмп?

 

След отпътуването си от Финландия Доналд Тръмп отговори в Туитър на критиките, които се надигнаха в САЩ. Той имал "голямо доверие" в тайните служби. Но в името на едно по-добро бъдеще не бивало изцяло да се концентрираме върху миналото. "Ние сме двете най-големи ядрени сили в света и трябва да се разбираме."

Станете почитател на Класа