Водолаз - спасител: "Мъск да си завре подводницата … "

Британският водолаз Върн Ънсуърт, който участва в спасителната операция на младежкия отбор по футбол и на треньора, останали 17 дни в капан в пещера в Тайланд, силно е критикувал плана на магната Мъск, основател на Тесла и SpaceX, да използва своята "мини-подводница", за да спаси децата, съобщава CNN.

 

Една подводница "нямаше шанс да проработи", обясни Ънсуърт, обяснявайки, че Мъск "няма представа какво е пещерата". Според гмуркача, поради размерите и правилната й форма, подводницата "не би достигнала в пещерата дори първите 50 метра от началната точка на гмуркането". „Можеш да си завреш подводницата... „- каза членът на спасителния екип

 

"Това е просто трик за връзки с обществеността", каза той в интервюто със CNN.

 

Миналата неделя създателят на SpaceX предложи спасяването на тайландските деца с "мини-подводница", създадена с парчета от Falcon 9, чието изпълнение бе показано във видеоклип, публикуван същия ден.

 

В последният ден на спасителната операция, роденият в Южна Африка американски бизнесмен, лично дойде на мястото на мисията и обяви, че микроподводницата, проектирана от неговата фирма SpaceX, е готова. Мъск дори слезе в една от залетите пещери заедно със спасителите. Спасителният екип обаче отказа да използва подводницата на предприемача.

 

Ънсуърт обясни, че след като Мъск влезал в пещерата, "той е бил помолен да напусне много бързо, както трябваше да бъде", каза той.

Станете почитател на Класа