Отрова от Германия за затворите в САЩ?

Фармацевтичен концерн от Северна Германия е изнесъл нелегално в САЩ ветеринарна отрова за умъртвяване в размер на стотици хиляди евро. Има подозрения, че пратката е предназначена за екзекуции

в американските затвори.

 

 

 

 

 

 

Изпълнението на смъртни присъди се е превърнало в сериозен проблем за американското правосъдие: откакто все повече фармацевтични компании отхвърлят употребата на техни продукти за екзекуции на хора, американските затвори изпитват недостиг на съответните субстанции. Затова в много американски щати отлагат изпълнението на влезли в сила смъртни присъди или пък експериментират с нетествани досега химикали - често с ужасни последици за осъдените. При екзекуциите се използват също и активни вещества, предназначени за умъртвяване на животни.

 

NDR/SZ Rechercheverbund Beuthanasia | VET Pharma Friesoythe GmbH (NDR)

 

Проблемът на американците се задълбочава допълнително и поради факта, че преди време в Европа бе приета директива против изтезанията, която строго регламентира износа на медикаменти, които биха могли да бъдат използвани за умъртвяване на хора. Изглежда, че точно този регламент обаче е бил нарушен от една фармацевтична компания от Северна Германия - при това съвсем умишлено. Поне така смята прокуратурата в германския град Олденбург.

Пратки за САЩ и Япония

 

VET Pharma Friesoythe GmbH произвежда ветеринарни лекарства. Фирмата е част от американския фармацевтичен концерн Merck Sharp & Dohme (MSD). Според данните на прокуратурата, с които разследващи журналисти от NDR и "Зюддойче Цайтунг" са имали възможност да се запознаят, в периода ноември 2017 - януари 2018 германската фирма е изнесла за своя дъщерна компания в САЩ тонове от медикамента за животни "Beuthanasia-D".

 

Активната съставка на това лекарство е пентобарбитал, който в американските затвори се използва за екзекуции на осъдени на смърт лица. Затова и, според съответната европейска директива, износът на това вещество също подлежи на строг контрол. За нито една от трите пратки, които са на обща стойност 600 хиляди евро, VET Pharma не е разполагала с разрешение за износ. Служители на фирмата очевидно са манипулирали данните така, че фирмата, осъществила износа, да не заподозре нищо. Друга пратка за износ е била спряна на митницата през февруари 2018 година.

 

Междувременно е започнало разследване срещу служители на германската фирма. Прокуратурата проверява за нарушения на външнотърговското право. Според действащите правила, веществото пентобарбитал може да бъде изнасяно за САЩ само ако са налице гаранции, че следите му няма да се изгубят. С това се цели лекарства, произвеждани от германски компании, да не стигат до американските затвори, където да бъдат използвани за умъртвяването на хора. Редица европейски фармацевтични компании просто отказват постъпващи оферти за износ в САЩ, за да опазят репутацията си. През последните пет години Германия не е издала нито едно разрешение за износ на пентобарбитал в САЩ.

 

Според разследването на NDR и "Зюддойче Цайтунг", германската фирма от провинция Долна Саксония VET Pharma е изнесла въпросния медикамент за дъщерната си компания Intervet Schering-Plough Animal Health. Това е документирано от американските митнически власти. Други две пратки са заминали за Япония. И за тях обаче няма издадено разрешение за износ. В края на май следователи са претърсили офисите на VET Pharma във Фризойте и Швабенхайм, провинция Райнланд-Пфалц, откъдето е била иззета различна документация. На запитване на журналистите, прокуратурата в Олденбург е потвърдила, че разследва по случая, но е отказала да съобщи подробности, тъй като разследването още не е приключило.

Въпросният препарат

 

Въпросният препарат

 

Няма доказателства за извършени екзекуции

 

По информация на американската организация Death Penalty Information Center, затвори в 14 американски щата са използвали пентобарбитал за екзекуции на осъдени на смърт затворници. През последните години станаха известни няколко случая, в които затвори са се опитвали да си набавят смъртоносни химикали по нелегален път. В конкретния казус с германската фирма VET Pharma Friesoyte GmbH обаче няма никакви индикации за това, че изнесените медикаменти за животни може да са стигнали до американски затвори. И прокуратурата засега не разполага с такива данни.

Станете почитател на Класа