Новата Конституция на Куба ще ограничи на 10 години мандата на президента

Новата Конституция на Куба ще определи максимум два мандата, всеки от пет години, за президента за вицепрезидента на Републиката, съобщи държавният вестник "Гранма".

 

По този начин се прави промяна на досегашната политическа система, в която има само президент на Държавния съвет и Министерския съвет, длъжност, заемана от Диас-Канел Мигел, заменил на поста Раул Кастро. Също така в статията се посочва, че президентът "има статут на държавен глава".

 

В рамките на новата конституция и двете фигури може да бъдат на длъжност "за срок от пет години - до два последователни мандата", което е съществена промяна в страната, която между 1959 и 2011 г. е била управлявана от Фидел Кастро.

 

Други нови характеристики, включени в бъдещата "Магна Карта", са признаването на частната собственост и забраната за дискриминация на хората по тяхната полова идентичност. Целта на тези промени е да се адаптира новата социална и икономическа реалност на латиноамериканската страна, която все още се смята за "социалистическа държава", подчертава Гранма.

 

Официалният орган на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба публикува предварително проекта на новата конституция, която ще се гласува на 21 и 23 юли от Народното събрание на Народна власт (ANPP) на латиноамериканската страна. Впоследствие тя трябва да бъде ратифицирана от кубинското гражданство чрез референдум.

 

Понастоящем Куба е потопена в процес на конституционна реформа, която събуди интерес към различни сектори на Карибската нация, която се надява да разшири обхвата на правата, признати от държавата. Настоящата Конституция на Куба беше одобрена през 1976 г. от 97,7% от населението.

Станете почитател на Класа