Индия ще купи руските S-400 въпреки натиска от страна на Вашингтон

Индийският министър на отбраната Нирмала Ситараман потвърди в петък, че страната й ще купи руски ракетни системи S-400 Триумф, въпреки възможните санкции от страна на САЩ.

В тази връзка тя припомни, че Законът за противодействие на опоненти чрез санкции (CAATSA), приет през 2017 г. от Вашингтон, който налага санкции на Русия, Иран и Северна Корея, "е закон на САЩ, а не на ООН ". В това отношение тя подчерта, че е предала позицията си по този въпрос на Съединените щати, които съгласно CAATSA могат да санкционират субекти, участващи в сделки с руската отбрана.

"Нашите отношения с Русия в областта на отбраната се развиват в продължение на десетилетия и ние сме информирали делегацията на Конгреса на САЩ, която посети Индия наскоро", заяви пред репортери Ситхараман, съобщава The Times на Индия.

Министърката каза, че преговорите за придобиването на S-400 ще приключат и че ще отнеме две и половина до четири години, за да се конкретизира споразумението след подписването му.

Въпреки че Вашингтон заплашва да накаже Индия за закупуването на S-400, Ню Делхи многократно обяви, че CAATSA "не може да засегне" руско-индийското сътрудничество в областта на отбраната.

Станете почитател на Класа