Скарлет Йохансон се отказа да интерпретира транссексуален герой след протести

Американската актриса Скарлет Йохансон е подала оставка от актьорския състав на филма Rub and Tug, след като миналата седмица започнаха спорове около избора й да изиграе ролята на транссексуален, съобщават медиите.

Няколко активисти на транссексуалната общност разкритикуваха решението за избор на "цисгенерична" актриса, т.е. чиито полова идентичност съвпада с рождения й пол, а не транссексуална такава, твърдейки, че общността има малко възможности във филмовата индустрия.

 

"По силата на етичните въпроси, повдигнати около избора да играя Дейн Teкс Гил, реших да почтително се оттегля от проекта", каза Йохансон ексклузивно за американското списание Out Magazine. Тя също така добави, че изпитва огромно възхищение и привързаност към транссексуалната общност и че е благодарна да види, че дискусията за включването на този колектив в Холивуд е на дневен ред.

 

Йохансон пояснява, че макар да би искала да интерпретира тази роля, разбира, че човек трябва да е транссексуален, за да влезе в кожата на героя. Американската актриса заключи посланието си, вярвайки, че "всички артисти трябва да бъдат третирани еднакво и справедливо".

 

Сред хората, които показаха възмущението и недоволството си от избора на Йохансон, са актрисите Трейс Лисет и Джейми Клайън. „Значи можете да продължите да играете нас, но ние не можем да го направим и да сте възнаградени за имитиране на нашия опит като транссексуални?" – написа в туит Лисет.

 

" Rub and Tug " разказва историята на Данте Teкс Гил, транссексуален, начело на пазара на проститутки в Питсбърг, Пенсилвания (САЩ), който се изправя срещу властите и мафията от града.

Станете почитател на Класа