Лавров обяснява какво трябва да се случи на срещата между Путин и Тръмп, за да бъде успешна

В навечерието на срещата на върха в Хелзинки между президентите на Русия и САЩ, руският външен министър Сергей Лавров говори с Лари Кинг за очакванията от срещата, както и за обвиненията срещу Москва по делото Скрипал, предполагаемата намеса в изборите в САЩ и позицията на Вашингтон по отношение на руския газ.

 

Ръководителят на руската дипломация каза, че Западът основава политиката си спрямо Русия на безпочвени подозрения и на така нареченото 'highly likely thing' [много вероятно нещо], израз, използван от британските власти да обвинят Москва в случая Скрипал.

 

„Нighly likely thing и твърдението, "няма друго надеждно обяснение "се превръщат в стандарт, на който западните приятели се опитват да поставят основите на политиката си спрямо Русия", подчерта външният министър по отношение на обвиненията.

 

Според Лавров, както разследването на американския Сенат. не е представило "нито едно доказателство", че Русия се е намесила в президентските избори, така и разследването на инцидента в Салисбъри "също се развива без прозрачна информация".


Що се отнася до срещата на 16 юли в Хелзинки на двамата президенти, министърът отбеляза, че за Москва успешният изход от срещата на върха ще премине през възобновяването на "нормалните комуникации" с Вашингтон.

 

Министърът на външните работи обясни, че повечето комуникационни канали, създадени през последните седем години "са били замразени", включително и тези, свързани с такива важни въпроси като борбата срещу тероризма, енергия, трафикът на наркотици, киберсигурността, или регионалните конфликти като тези в Афганистан.

 

От друга страна, ръководителят на руската дипломация изрази съжаление, че мнозина на Запад не са склонни да участват в честна конкуренция с Русия. В това отношение Лавров припомни, че на срещата на високо равнище на НАТО Тръмп каза „Путин е конкурент, силен конкурент", въпреки че в действителност САЩ дават приоритет на идеологията в икономическите отношения с Русия. "Винаги съм вярвал в свободната конкуренция, защото свободният пазар означава лоялна конкуренция", казва той.

 

В частност, външният министър цитира изявленията на американския енергиен секретар Рик Пери за спиране на проекта за газопровод "Северен поток 2" и за санкциониране на европейските страни, чиито компании участват в него. Според Лавров, ако "се приема, че авторитарният руски газ е по-лош от американският демократичен газ, съжалявам, но това не е икономика, това не е състезание, това е чиста идеология."

 

От своя страна, Кинг, чието ток шоу "Политиканстване" се предава чрез RT за Америка, каза: "за протокола - RT никога не се е намесила в тази програма с нищо, никога не ни е редактирала, цензурирала или нещо подобно".

Станете почитател на Класа