Майк Помпео: "САЩ и Мексико са съседи, партньори и приятели"

Американският държавен секретар Майк Помпео потвърди, че САЩ и Мексико са "съседи, партньори и приятели".

 

В края на срещите си с новоизбраният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, както и с напускащия, Енрике Пеня Нието, Помпео проведе пресконференция, за да подчертае намерението на Белия дом да поддържа сърдечни отношения с Мексико, страна, която смята за "регионален и глобален партньор".

 

Той каза, че Вашингтон се надява да създаде съвместна програма с новото правителство, която да осигурява по-ниски степени на насилие по границата, да спре наркокартелите и да регулира миграционните потоци от Централна Америка към САЩ

 

"Днешната среща отново потвърди, че двете страни са съседи, партньори и приятели. Оценявам вниманието на нашите домакини и се надявам скоро да ни посетят", заяви Помпео, който се срещна и с досегашния външен министър Луис Видегарай.

 

Срещата между тях се фокусира върху проблемите на търговията, сигурността и миграцията, имайки предвид, че това са били най-горещите въпроси между двете администрации, особено през последните седмици след скандала на разделение на семействата без документи на границата.

 

Помпео изрази желанието на Белия дом да работи с новото мексиканско правителство по "широк кръг въпроси", защото латиноамериканската страна е "приоритет за администрацията на Тръмп".


"Ние поздравяваме мексиканския народ за историческите избори", заяви държавният секретар на САЩ, като изрази желанието си да започне създаване на връзка с Лопес Обрадор и неговият екип и фокусиране върху "общите цели регионът да остане конкурентен ".

 

Бъдещият мексикански министър на външните работи, Марсело Ебрард, който похвали срещата като "уважителна и сърдечна", заяви, че Лопес Обрадор поставя четири основни области на отношенията на Мексико със САЩ, сред които са Споразумението за свободна търговия (NAFTA), миграцията, развитието на Централна Америка и сигурността.

Станете почитател на Класа