Сирийската армия пое контрола над границата с Йордания

Сирийската армия пое контрола върху границата с Йордания, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Според официалния представител на министерството, този факт "предлага възможност за отваряне на трафика по международната магистрала, свързваща Бейрут, Дамаск и Аман."

 

Същевременно държавната телевизия в Сирия съобщи, че правителствените сили са влезли в град Дераа и са вдигнали националното знаме на площада на джамията Ал Омари. Този град, където се е родило гражданското въстание през 2011 г., е известен като "Люлката на революцията".

 

На 6 юли сирийската армия издигна флага над контролния пункт от стратегическо значение, разположен в провинция Дераа. Освобождението на прохода "Насиб" ще позволи възстановяването на транспортната връзка с Йордания, прекъсната през 2012 г., когато районът попада под контрола на въоръжените опозиционни групи.

 

Напредъкът стана възможен след преговорите, които представителите на Русия имаха с незаконните въоръжени групировки, които контролираха тази област на границата.

 

Захарова също така посочи, че провинцията Дераа "е почти напълно освободена от терористи и операцията е извършена с минимален брой жертви".

 

Говорителката каза, че е постигнато споразумение и за разрешаване на ситуацията в южните и югоизточните квартали на административния център на Дераа, които в продължение на седем години са били под контрола на незаконните въоръжени групировки.

 

Политическият анализатор Франсиска Кирога подчерта "не можем да пренебрегнем, че има промяна в съотношението на силите в Сирия и възстановяването на такава стратегическа област означава, че Башар ал Асад печели тази война".

Станете почитател на Класа