Балтийско море, на прага на екологична катастрофа заради потънал нацистки танкер

Нацисткият танкер, намиращ се на дъното на залива Гданск (Полша), може да причини огромна екологична катастрофа, съобщава полският TVN24.

 

Появиха се резултатите от изследването на немския петролен танкер, потопен от съветските войски на 8 април 1945 г., един месец преди края на Втората световна война и намерен през 2015 г. от полски специалисти. Според експерти, корабът съдържа до 1,5 милиона литра гориво, стотици тонове смазочни материали и почти хиляда тона боеприпаси. В този контекст Олга Сарна от фондацията MARE предупреждава, че корабът може да причини "голяма екологична катастрофа".

 

Специалистът от Морския институт в Гданск, Бенедикт Хак, заяви по полската телевизия, че времето за решаване на проблема е ограничено, тъй като съществува риск петролоносачът да бъде разрушен от собственото си тегло, което води до излив на горивото във водата. Той смята, че има останали на разположение максимум 10 години. Ако не се вземат мерки, петролът не само ще унищожи местната екосистема, но ще застраши икономиката на региона, тъй като ще попречи на туризма в следващите години.

 

Според експерта, решението минава първо през извличане на боеприпасите и след това източване на горивото. Но процедурата, казва Хак, може да бъде много скъпа: между 5 и 10 милиона евро.

Станете почитател на Класа