Помпео: „Над Иран ще падне гневът на целия свят"

В интервю, държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви, че няма да е в "най-добрия интерес" на Техеран да увеличи своята ядрена програма, независимо от бъдещето на Цялостния план за съвместно действие JCPOA , подписан от Иран и групата 5 + 1 (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия) през 2015 г.

 

Ръководителят на американската дипломация предупреди, че "гневът на целия свят ще падне върху Иран, ако се застъпва за разработването на ядрени оръжия."

 

В същото време Помпео посочи, че не говори за военни действия. "Когато казвам гняв, имам предвид моралния укор и икономическата мощ, която ще се стовари върху тях", обясни той.

 

Заплахата на Помпео идва само ден след като Ислямската република предупреди, че може да се оттегли от JCPOA през следващите седмици.

 

Както беше обявено от заместник-министъра на външните работи на Иран, Абас Арагчи, решението на Техеран да напусне или да остане в споразумението, зависи от резултатите от преговорите с останалите подписали.

 

"Ако европейците и останалата част от участниците JCPOA са загрижени Иран да остане в споразумението, трябва да компенсират липсата на САЩ и повторното налагане на санкции от САЩ", каза той.

 

На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от JCPOA. Впоследствие Вашингтон наложи нови санкции срещу Техеран.

Станете почитател на Класа