Проблемът с миграцията разделя ЕС и заплашва Меркел

На 24 юни се състоя неофициална среща на няколко лидери на страни-членки на ЕС, за да обсъдят възможните решения на проблема с миграцията, който се върна на преден план в европейските новини, с пристигането в испанския град Валенсия на кораб , отхвърлен от Италия и Малта. Отказът на Рим да приеме кораба с повече от 600 имигранти на борда, предизвика конфликт с Париж, който е в полза на приемането на имигранти.

 

В Германия, канцлерът Ангела Меркел с нейния либерален подход към имигрантите, спечели много врагове както сред европейските политици, така и в собствената си страна. Докато политичката смята, че Берлин трябва да приеме всички бежанци, включително и тези, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Сейхофер призовава за изостряне на контролните мерки по границите.

 

Според проучване, проведено от Института за обществено мнение Civey, повече от 70% от германците смятат, че канцлерът няма да може да намери европейско решение, приемливо за партията й. Съдбата на Меркел несъмнено зависи от решаването на кризата на миграцията, а в страната има все повече и повече последователи на най-дясната Алтернатива за Германия (AfD).

 

От своя страна, заместник министър-председател и ръководител на Министерството на вътрешните работи на Италия, Матео Салвини, каза че бъдещето на Европейския съюз е заложено на карта и че блокът може да изчезне през следващата година. Освен това той отбеляза, че Италия вече не може да приема бежанци.

 

"Изявленията на президента на Франция, Макрон, че няма миграционния криза в Италия, показват, че е напълно извън реалността. В Италия съществува криза с имиграцията и е подкрепяна от Франция с нейните непрекъснати откази по границата. Макрон номинира страната си да стане враг номер едно на Италия в тази извънредна ситуация. Времето, в което Италия поема отговорността за всичко, официално приключи ", пише написа и зам-министър Луиджи Ди Майо.

 

Според Салвини разходите за приемане на имигранти в Италия през последните четири години са повече от 5 милиарда евро. "Ако Франция иска да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, то абсолютно греши".

 

Някои страни-членки на ЕС, като Полша и Унгария, се противопоставят на идеята на Брюксел, да споделят имиграция тежест, а Макрон дори подкрепя налагането на финансови санкции срещу държавите-членки на Европейския съюз, отхвърлящи имигрантите.

 

Унгарският парламент прие пакет от закони, които налагат санкции под формата на тежки глоби и дори затвор за тези, които помагат на бежанци и нелегални имигранти.

Станете почитател на Класа