Най-кървавата предизборна кампания в историята на Мексико

1 юли 2018-а е важен ден за Мексико. В страната ще се проведат мащабни избори – не само за президент, Сенат и Камара на депутатите, но и за местна власт. Само че много от кандидатите за изборни постове ще треперят, ще нервничат и ще се потят през последните няколко дни до вота. Не в очакване на резултата, а защото не могат да са сигурни, че изобщо ще доживеят изборния ден.

 

Причината за това е, че вълна от политически убийства тресе Мексико по пътя към мащабния вот. Общо 120 политици са били убити от старта на предизборната кампания на 8 септември 2017 г. до 16 юни т.г., сочат данните на консултанската фирма Etellekt.

 

мексиканска полиция

 

Това превръща тази кампания в най-кървавата в историята на страната.

 

Представители на организираната престъпност се прицелват в кандидати на местно ниво и безпощадно ги ликвидират, за да подсигурят победата на своите собствени фаворити. Така картели и банди се опитват да пренаредят начина, по който ще изглежда властовата карта на Мексико след изборите. А целта им е да запазят влиянието си по райони в страната, печално известна с високите си нива на престъпност и корупция.

 

Изборите наближават, а убийствата зачестяват, превръщайки кампанията за много от кандидате не само в борба за победа, но и за оцеляване.

 

Да арестуваш цяло полицейско управление

 

Едно от последните убийства е особено показателно за ситуацията в Мексико, защото то доведе до арестите на служителите на цяло полицейско управление. Окампо е малък град на около 150 км западно от столицата на страната Мексико Сити. Намира се в щата Мичоакан и е известен с местните банди – бич за населението и за властите. Или поне за част от тях...

 

Окампо беше разтърсен рано сутринта в четвъртък, 21 юни, когато стана ясно, че един от кандидатите за кмет на града – Фернандо Анхелес Хуарез, е прострелян и убит. Неговите съпартийци от управляващата щата Партия за демократична революция излязоха с позиция, че става дума за планирано убийство и поискаха от правителството да осигури защита за кандидатите за изборни постове.

 

След убийството на Хуарез, прокурори повдигат обвинения по случая на секретаря по обществена сигурност на Окампо - Оскар Гонзалез Гарсия. Но когато федерални агенти отиват в града, за да го арестуват, пътят им е препречен от месните полицаи.

 

На следващия ден федералните агенти идват с подкрепления и арестуват не само Гарсия, но и всички 28 служители на местното полицейско управление.

 

Всички те ще бъдат разпитани от отдела за вътрешни разследвания, но не са ясни повече детайли около задържането им.

 

Хуарез беше вторият кандидат-кмет, убит в Мексико в рамките на само 24 часа. Ден преди да бъде ликвидиран той, независимият кандидат за кмет на град Агилия Омар Гомез Лукатеро също беше застрелян. Агилия е още едно място в щата Мичоакан, известно с дейността на банди, занимаващи се с разпространение на наркотици.

Дни преди тези убийства – на 14 юни, беше убит и кандидат за кмет на града Таретан.

 

Бързо, публично, без значение риска за цивилните

 

Жертвите на политическите убийства преди изборите на 1 юли обаче не са само мъже. Живота си са загубили и 16 жени политици, 7 от които са били кандидати за изборни позиции.

 

Сред убитите е Памела Теран, член на Институционалната революционна партия (PRI) и кандидат за общински съветник. Тя беше застреляна на 2 юни при излизане от ресторант, а сред жертвите при стрелбата бяха и нейният баща, както и един фотограф.

 

Както личи, бандите не се съобразяват с това къде и кога ще нападнат своите цели като по този начин симпатизанти, сподвижници и случайни минувачи също са застрашени от нападенията.

 

Кандидатът за депутат Фернандо Пурон, например, беше застрелян в задната част на главата, докато си прави селфи със симпатизант. Пурон беше от хората, които призовават за реформи в Мексико, насочени срещу организираната престъпност.

 

В същото време сред целите на престъпните организации попадат и държавни служители, които не са на изборни постове. 351 души на такива позиции са убити от старта на кампанията през септември до средата на юни, сочат данните на Etellekt.

 

Защо сега?

 

Защото изборите на 1 юли са най-мащабните в Мексико до момента и от изхода им може сериозно да бъде засегната дейността на престъпните организации в страната.

 

Над 15 хиляди кандидати се борят за повече от 3400 позиции на местно, щатско и федерално ниво. Освен за кметове и общински съветници, мексиканците ще гласуват и за президент, Сенат и членове на Камарата на депутатите.

 

Но най-важни за картелите и бандите остават представителите на местните власти, от които те имат най-голяма полза и върху които биха могли да oказват най-голямо влияние.

 

Президентският вот може и да привлича най-голямото внимание, но по очевидни причини е рядкост високопоставен кандидат за поста да се превърне в цел и да има опит за покушение срещу него. Около кандидатите за президент винаги има твърде много хора и твърде много внимание, поради което само в наистина необичайна и екстремна ситуация те могат да се превърнат в цел за престъпна групировка.

 

На местно ниво нещата стоят по различен начин. Кои са хората, заемащи властовите постове там, е важно за представителите на организираната престъпност, за да могат те спокойно да продължат със своята незаконна дейност. Експертът по сигурността Алехандро Хопе посочва, че политическите убийства са свързани именно с промяната в тези престъпни групи. Наркокартелите вече разширяват своята дейност - занимават се с изнудване, кражба на горива и други престъпления.

 

С еволюцията в престъпността става все по-важно да се придобие контрол над територията и над местните власти, обяснява Хопе пред NBC.

 

При кражбите на горива, например, местната полиция е важен съюзник за картелите, защото може да осигурява прикритие по време на кражбите, както и да охранява складовете, в които откраднатото гориво се съхранява. Други местни банди изнудват за пари местните власти, карайки ги да възлагат на определени фирми обществени поръчки с изкуствено завишени стойности.

 

Тези зависимости водят до това бандите да посегнат на кандидати, които застрашават победата на техните фаворити или не са склонни да участват в престъпните схеми.

 

А заради убийствата, стотици кандидати вече са се отказали от предизборната надпревара, за да не рискуват живота си.

 

Така 2018-а продължава тенденцията на ширещо се насилие в Мексико, започнала през миналата година. Тя е най-кървавата до момента в историята на страната що се отнася до брой на убийствата. Общо 29 168 души са загубили живота си насилствено според предварителни правителствени данни, съобщава Vox. Възможно е да се окаже, че цифрата е дори по-голяма, а нищо чудно 2018-а да надмине този кървав рекорд.

 

Ще се промени ли нещо?

 


 

Андрес Мануел Лопес Обрадор е сочен за фаворит за спечелване на президентските избори на 1 юли, а централно място в неговата кампания има именно борбата с корупцията като той обещава мащабна реформа в тази насока.

 

Но дори Обрадор да спечели изборите и реформата му да стане факт, проблемът на Мексико с организираната престъпност няма да се реши изведнъж и само с мерки на централно ниво. Не и когато организираната престъпност по места се слива не само с политическите власти, но и полицията, за да подсигури своето съществуване и печалби.

Станете почитател на Класа