Кога Китай най-сетне ще забрани фестивала на кучешкото месо

Докато Южна Корея се приближава до забрана за готвене и сервиране на кучешкото месо, малки ресторанти в Южен Китай продължават да поднасят на гостите си задушено кучешко по време на прословутия фестивал в Юлин.

 

За поредна година тактиките на природозащитниците не успяха да доведат до забрана на Фестивала на кучешкото месо и той ще посрещне хиляди души.

 

Самият фестивал започна още в четвъртък, точно ден след като съдът в Сеул обяви убиването на кучета за месо за незаконно. В Южна Корея, където се смята, че годишно над 1 млн. от кучета се изяждат ежегодно, съдът е постановил, че консумацията на месо не е легитимно основание за убиване животните.

 

Активистите твърдят, че решението може да проправи пътя за забрана на консумацията на този тип месо в страната, но в Китай има по-малък напредък, а природозащитниците се опасяват, че тактиката им е контрапродуктивна.

В момента в страната годишно биват убивани заради месото им между 10 и 20 млн. кучета.

 

Консумацията на този тип месо е особено популярна като традиция покрай честванията на лятното слънцестоене.

 

Най-сериозни са честванията в китайската провинция Гуанси, според която това носи късмет, щастие и добро здраве. Някои също смятат, че кучешкото месо може да лекува някои болестите и да увеличи мъжкото либидо.

 

Пикът в консумацията е по време на ежегодния 10-дневен фестивал в град Юлин от 21 до 30 юни през една от най-горещите седмици на годината.. Само в рамките на събитието се консумират по над 10 000 кучета. Месо от котки, пресни личи и алкохол също са на разположение на фестивала.

 

 

И макар традицията да е сравнително нова, тя може да бъде проследена до над 400 години назад в историята.

Въпреки слуховете, че градските власти ще забранят продажбите на кучешко месо, много ресторанти са обявили големи промоции за "ароматно месо", а трупове бяха окачени в откритите месарници из града за всеки, който иска да си поръча. Мокрият пазар Донгку в центъра на града цяла седмица е претъпкан от купувачи, които минават покрай изложените за купувачи мъртви кучета.

 

Междувременно множество местни и международни организации продължават да протестират срещу фестивала, макар и без видим резултат.

 

Обичайно местните активисти присъстват на фестивала, за да откупят възможно най-много животни. Тази седмица организацията Humane Society International публикува шокиращи нови снимки на кучета, които биват убивани в кланиците край града. Същевременно обаче беше разкрито и как активисти успяват да спасят 135 кучета.

 

Въпреки че протести по улицата на града има през цялата седмица, призоваващи да се бойкотира фестивала, местните жители твърдят, че тази година има по-малко протестиращи. Една от причините затова е фактът, че градските власти тази година са предвидили допълнително полицейско присъствие с цел "запазване на сигурността".

Колкото до местните, те продължават да си купуват месото, както винаги досега и сякаш нямат никакво намерение да престават. Това е и сред водещите причини за разочарованието на природозащитниците - консумацията на кучешко не намалява, а фестивалът продължава да се провежда всяка година.

 

Надеждата за тях идва от идеята за смяна на тактиката с насочени към централната власт в Китай протести - тактика, която излиза извън традициите.

 

Фестивалът продължава да се провежда с благословията на Китайската комунистическа партия и една генерална забрана оттам в името на добрия имидж на страната може да промени съвсем нещата.

 

Единственият начин за забраната на фестивала и консумацията на кучешко като цяло според мнозина лежи именно в промяната на самата система.

 

Подобна забрана вече е имало в Китай по времето на Мао Дзъдун, но след това е отменена от наследниците му. Пикът на подкрепа за консумацията на кучешко идва именно с организирането на фестивала в Юлин през 2009 г.

 

Сега обаче нещата сякаш започват да се обръщат в Източна Азия като цяло. Ако преди години кучешкото се е консумирало на много места, сега все повече държави забраняват убийството на кучета за храна.

 

Година преди решението на съда в Южна Корея, подобен ход бе предприет и от Тайван като в момента глобата за притежание на кучешко или котешко месо се наказва с глоба от над 8 хил. долара.

 

Засега подобно нещо в Китай е малко вероятно, но активистите продължават да се надяват, че един ден на кучетата ще се гледа само и единствено като на домашни любимци, но не и на храна.

Станете почитател на Класа