Колко ниско падна Америка

Колко ниско падна Америка... Да отделя невръстни деца от семействата им, само защото са имали нещастието да се родят извън САЩ. Може ли да има градация на това бездушие и лицемерие?

 

 

 

 

 

 

Просто не знам откъде да започна. Дали от лъжите, с които американското правителство за пореден път се опитва да прехвърли своята вина върху другиго? Или от лицемерието на онези, които се кълнат в Библията, а в същото време тъпчат най-слабите? А може би от президента, който не се съобразява с нищо и никого, когато иска да прокара своите собствени интереси? И който не се спира дори пред това да взима деца за заложници?

 

Да, Вярно е, че американското правителство не е издавало изрично разпореждане да бъдат отделяни деца от родителите им на границата – това беше подчертано и от американската министърка за вътрешна сигурност Кирстен Нилсън. Законът за нелегалните мигранти формално не е бил променян през последните месеци.

 

И въпреки това, а може би именно поради това, американското правителство и Кирстен Нилсън не могат да избягат от отговорността си. Защото именно те са виновни за онова, което днес се случва по американските граници с Мексико. Тъкмо тяхната политика на "нулева толерантност", обявена през април от министъра на правосъдието Джеф Сешънс, доведе до това, че всеки може да бъде арестуван на границата.

Мигрантите са престъпници

 

Тази политика на практика внушава, че мигрантите по принцип са престъпници - без значение дали действително имат криминално минало или не. Това пък означава, че родителите без изключение ще бъдат подвеждани под обвинение и задържани, а децата на семейства от Салвадор, Хондурас или Гватемала ще бъдат отделяни от тях. Над 100 момчета и момичета, които бяха отделени от родителите си през април и май, не бяха навършили и четири години. Що за човек трябва да си, за да оправдаеш подобни действия?

 

По време на президентството на Барак Обама семействата на мигранти биваха разделяни само в изключителни случаи. Повечето от мигрантите имаха възможност да подадат молба за убежище и да изчакат съдебното решение. Навремето наказателното преследване се концентрираше главно над членовете на организирани банди и доказани престъпници.

 

default

 

Президентът Тръмп сега твърди, че Демократите са виновни за тази ситуацията, но това е чиста лъжа. Още по-нагло е твърдението, че те можели да променят ситуацията. Истината е друга: Републиканците имат мнозинство в Конгреса и само те могат да променят законите. Вместо това депутатите-републиканци публикуваха в неделя красиви снимки в Туитър и пожелаха на своите избирателки и избиратели хубав "Ден на бащата". Повече цинизъм едва ли е възможен!

Децата като заложници

 

Сметката, която си прави Тръмп, е твърде прозрачна. Той взима деца за заложници и ги използва като оръжие, защото иска да принуди Демократите в Конгреса да гласуват неговата реформа на миграционната политика. Посланието на Тръмп гласи: Ако искате да намалите страданията на децата, гласувайте за по-строги миграционни закони и за стена по границата с Мексико! Очевидно на Тръмп му е все едно, че по този начин разклаща демократичните устои на страната.

 

Търсенето на колективна вина е характерно за диктатури, но не и за демокрации. Всъщност това добре се вписва в светогледа на Тръмп. Той пренебрежително нарича демократични политици като канадския премиер Джъстин Трюдо "слабаци" и открито се възхищава на диктатори от сорта на Ким Чен Ун, чиито поданици треперят от страх. Ужасяващо е докъде са готови да стигнат Тръмп и неговото правителство. Ужасяващо е и това, че Републиканската партия и много американци допускат подобно нещо - че си затварят очите пред толкова много лъжи и лицемерие. Пред атаките срещу печата и демократичните институции и по този начин толерират безчовечността. По време на предизборната борба Доналд Тръмп издигна лозунга "Да направим Америка отново велика!" Но такава Америка няма как да стане "велика".

Станете почитател на Класа