САЩ: "Ние не искаме от Иран нищо, което не бихме искали от други страни"

Американският държавен секретар Майк Помпео защити последните си искания към Иран. Той каза, че администрацията Тръмп не налага никакви нереалистични искания към Техеран и че всички изисквания към Ислямската република можеше да са насочени срещу всяка друга нация.

 

"Твърдя, че задачите, които Иран трябва да изпълни не са толкова трудни. Виждал съм съобщения, че са фантазия и че не може да се случат, но искаме неща, които са наистина много прости, в които, честно казано, участват повечето нации в света. Това е набор от изисквания, изисквания които отправяме към останалата част на света ", заяви Помпео на пресконференция в Държавния департамент. Освен това Вашингтон поиска Техеран да прекрати ракетните атаки срещу Рияд.

 

Държавният секретар подчерта многократно, че няма специален подход към Иран, тъй като подобни ултиматуми ще се прилагат за всяка страна, която повтори политиката на ислямската република. "Няма да толерираме Исландия да прави това, което иранците правят, няма да толерираме Чад да го прави", каза ръководителят на американската дипломация.

 

Тази седмица, Майк Помпео разкри плановете на Вашингтон за Техеран, които се състоят от налагане на "най-силните санкции в историята, с цел да трябва да избират между финансови войни в чужбина или запазване на икономиката си в състояние на платежоспособност". В речта си, Помпео също защити решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението JCPOA, което Иран подписа с няколко страни през 2015.

 

Министерството на външните работи на Иран заяви, че страната "отхвърля обвиненията в така наречената нова стратегия, осъжда откритата намеса на държавния секретар във вътрешните работи и незаконните заплахи срещу държава-членка на Организацията на обединените нации. "

Станете почитател на Класа