Чилийците без вода заради европейската консумация на авокадо

Област Петорча, намираща се в района на Валпараисо (Чили), е сцена на производство на авокадо, но това не е от полза на местните граждани. Те страдат от липса на вода, поради засиленото развитие на тази култура, предназначена главно за Европа, за Китай и САЩ.

 

По този начин много чилийци са принудени да купуват вода, за да развият живота си. "Чили има най-радикалния опит за приватизация на водата в света: не само управлението на водите е частно, но и самият ресурс" казва Александър Пинто, който е член на групата за околната среда Modatima.

 

Според него, това има своите корени в 80-те години, при диктатурата на Аугусто Пиночет: "Компаниите започнаха да търсят евтини земи и водни права, за да започнат засаждането на авокадо". В момента 60% от територията на Петорча е предназначена за този продукт, но липсата на вода в района започва да се усеща от 2000 г. насам.

 

"Най-лошото е, че в тази ситуация липсата на вода кара някои в агробизнеса да строят нелегални тръбопроводи и кладенци, за да отклонят водата", казва Пинто. "Ние имаме перфектна буря, създадена от разширяването на тези насаждения, кражбата на вода и намаляване на горите през последното десетилетие. Резултатът е тежката суша, която промени реалността, социалните, икономически и екологични аспекти на региона ".

 

Експертът посочва, че селяните вече не разполагат с достатъчно вода за напояване на растенията или за отглеждане на животни, което също затруднява част от регионалната икономика. Местната река престава да съществува, тя е суха повече от десет години и сега се превръща в боклук. "Хората преди плуваха в реката, а сега нямат нищо", казва той.

 

Заслужава да се отбележи, че износът на авокадо към Европейския съюз (ЕС) се увеличи значително; от 2015 до 2017 г. продажбите са се увеличили със 120 милиона евро. "Цената на авокадото е удобна за агроиндустрията", казва екологът.

Станете почитател на Класа