Избухна отново смъртоносен вирус в Индия

Избухването на Nipah, неизлечим вирус, се наблюдава в отново в индийския щат Керала, съобщава The Times of India. Властите подозират, че инфекцията е отнела живота на най-малко 10 души, включително лекари, но засега са потвърдени само три смъртни случая.

 

Вирусът е намерен в труповете на починали членове на семейство в индийския град Чангарот. Изследователите са открили екземпляри от плодови прилепи - основните преносители на инфекцията - в открит извор, притежание на семейството. Тъй като вирусът се предава чрез слюнката на заразените, властите охраняват хората, които вероятно са били в контакт с починалите и са изложени на риск от заразяване с вируса.

 

Статистиката показва, че Nipah има потенциал да предизвика смъртоносна пандемия, поради което Световната здравна организация счита за приоритет спешното изследване на вируса, също както с ебола и тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) публикува The Science Alert. Медиите също така посочват, че понастоящем в Керала са хоспитализирани около трийсет души, подозирайки, че са заразени с вируса Nipah.

 

Вирусът е открит в Малайзия през 1998 г., когато се регистрира рядка болест при 265 души, с висока температура и възпаление на мозъка. Повече от сто души са загинали в резултат на избухването на вируса тогава.

Станете почитател на Класа