1000 евро срещу право на убежище в Германия?!

Скандал разтърси Германия след като се разкри, че срещу подкуп са били издавани разрешения за право на убежище в страната. Филиал на Службата за миграцията и бежанците вече е лишен от право да дава политическо убежище.

 

 

 

 

 

 

 

До към 1000 евро е стигал размерът на подкуп, срещу който филиали на Германската служба за миграцията и бежанците (BAMF), например в град Бремен, са издавали разрешение за право на убежище в страната. Дойче веле разговоря по темата с Луизе Амстберг, говорителка на Зелените по миграционната политика. Необходимо ли е, според нея, да бъде създадена разследваща комисия за Службата за миграцията и бежанците?

Луизе Амстберг: Ние нямаме нищо против. Но казваме, че една разследваща комисия ще работи твърде дълго. Тя може да стигне до някакъв резултат чак след две години. А това не върши работа. Затова ние искаме още сега да изясним парламентарно случая и да използваме всички средства, за да накараме вътрешния министър Хорст Зеехофер да сложи картите на масата. Ако той откаже, тогава логичната последица е създаването на разследваща комисия. Но и в такъв случай ще бъдем изправени пред проблема, че много от недостатъците няма да бъдат изяснени. Ние не можем да допуснем подобно нещо. Федералната служба за миграция и бежанци всеки ден взема решения за предоставяне на убежище. И ако там има сериозни пропуски, това състояние ще продължи да съществува.

 

ДВ: Зелените призоваха Хорст Зеехофер да осигури достъп до вътрешните доклади на Федералната служба за миграция и бежанци. Защо той отказва такъв достъп?

 

Луизе Амстберг: Ние ще му поставяме този въпрос многократно. Не знаем защо той отказва. След като пресата разполага с част от тези доклади, би трябвало той да ни ги предостави без каквито и да било уговорки. Не знам защо той отказва. Хорст Зеехофер не откликна и на прякото ми искане като депутат в Бундестага. От него зависи дали ще се стигне до създаването на парламентарна комисия. Ако не получим отговор и не можем да направим оценка на случилото се, ще бъдем принудени да свикаме парламентарна комисия.

 

ДВ: Зелените свикват извънредно заседание на комисията по вътрешни работи на 29 май. Какви ще бъдат главните въпроси към вътрешния министър?

Луизе Амстберг: Известно е, че много филиали на Службата за миграцията и бежанцита са засегнати от скандала. Какви са били нередностите в процедурите за предоставяне не убежище в тези филиали? Само ако знаем това, можем приблизително да оценим вредите. Ако не са били върнати много лица в други европейски страни, вредите не са толкова големи, колкото ако например не е проверена в достатъчна степен идентичността на търсещите убежище. Трябва да установим качеството на тези пропуски, за които говори Службата за миграцията и бежанците.

 

Това ще бъде основният въпрос. Интересува ни освен това информационната политика на вътрешното министерство и на Службата. Отправят се критики срещу нейната ръководителка г-жа Горд, че не е била достатъчно информирана от собствените си ръководители на отдели. Трябва да се заемем и с тази тема. Освен това искаме да разберем, дали вътрешният министър е готов да си направи изводите и да реформира Службата за миграцията и бежанците. В тази служба трябва да се случи нещо, за да не продължава всичко по старому.

 

ДВ: Хорст Зеехофер не изключва и кадрови промени. Смятате ли, че г-жа Горд ще остане на поста си?

Луизе Амстберг: Разбира се, че тя не може да поеме разследването на вътрешните пропуски и структурни недостатъци. Сегашното ръководство е дълбоко замесено и срещу него се отправят остри критики. От друга страна, кой изобщо може да поеме разследването? Коя институция е подходяща за тази цел? Ако Хорст Зеехофер уволни г-жа Горд, ще бъде много трудно да бъдат открити политически отговорните лица. И всичко може да се превърне в тактическа игричка. А ние не желаем това. Ние искаме г-жа Горд да ни предостави пълна инфорамация за това, какво се е случило през последните месеци. Уволнението ѝ в никакъв случай няма да бъде достатъчно за решаването на проблемите.

 

Затова зелените поставят изискването да бъде създадена независима експертна комисия от съдии, адвокати, специалисти по административно право и представители на хуманитарни организации като Върховния комисариат за бежанците към ООН (UNHCR). Тази комисия трябва да разгледа много точно структурите на Службата за миграцията и бежанците, да инспектира протичането на процедурите за предоставяне на убежище и да каже къде точно са проблемите.

ДВ: Правозащитни организации като Про Азил твърдят, че същинският скандал е в това, че са били отхвърлени много молби за предоставяне на убежище и настоява за спиране на екстрадирането. Как гледат на това Зелените?

 

Луизе Амстберг: Ние винаги сме казвали, че отхвърлените молби за убежище са също толкова важни. Те също дават инфромация за недостатъците и пропуските в Службата за миграцията и бежанците, защото това е конституционна процедура. Службата не бива да допуска нито несправедливо отхвърляне на молбите, нито несправедливо даване на убежище. Това уронва престижа на службата и на цялата система за предоставяне на убежище. Една правова държава не може да си позволи такова нещо. Показателно е, че министърът казва: ние ще разгледаме всички одобрени молби за убежище, а Про Азил казва: ние ще разгледаме всички отхвърлени молби. Ние казваме, че искаме конституционна процедура. Тоест ние трябва да разгледаме всичките.

Станете почитател на Класа