Китай: Русия се къпе в злато

Както съобщава Хонконгското финансово издание «Цайцзин», в условията на засилване на санкциите срещу Русия, президентът на РФ Владимир Путин откровено е заявил, че се надява страната да се откаже от долара.

 

 

Според данни, благодарение на това, че Русия трескаво купува злато, запасите на Централната банка на РФ се доближават до 2 хиляди тона злато.

 

В началото на своя четвърти президентски мандат Путин заяви за необходимостта да се укрепи икономическият суверенитет на РФ.

 

А за целта е нужно руската икономика да се отвърже от долара, главно в условията на ограниченията в свободната търговия по политически причини и засилването на санкциите срещу Русия от страна на САЩ.

 

През април САЩ разшириха санкциите срещу Русия, което оказа негативно влияние върху валутния и фондовия пазар на РФ, много крупни руски компании загубиха възможността да излязат на западния пазар.

 

 Путин заяви: «Целият свят вижда, че монополът на долара е ненадежден, той е опасен за много.

 

Това не е просто отказ от долара, става дума за необходимостта да се повиши нашият икономически суверенитет».

 

Беше добавено още, че в момента в Русия се случва диверсификация на валутните резерви, Русия ще се придържа към този курс.

 

Владимир Путин в продължение на дълги години критикува валутната политика на САЩ и заявява, че Америка паразитира върху гърба на световната икономика.

 

За последните години Русия стана най-крупния купувач на злато.

 

Аналитиците отбелязват, че основната цел за закупуването на скъпоценния метал е занижаването на зависимостта от долара.

 

През март 2018 година Русия закупи 0.3 млн тр. унции (около 9 тона) злато.

 

В резултат на това златните резерви на Русия почти достигнаха показателя от 2 хиляди тона.

 

Тази година в условията на изостряне на международната обстановка банката на Русия с рекордни темпове трупа златни запаси.

 

Според съобщения, златният запас на Русия официално надмина китайския, а именно: РФ притежава 1890 тона злато, а Китай — 1842 тона.

 

Златните запаси на РФ растат 37 месеца подред.

 

Някои аналитици вярват, че заради влошаване на отношенията между Русия и САЩ, Москва вероятно ще се старае да диверсифицира своите резерви с «недоларови» валутни активи и със запаси от злато.

 

През февруари тази година Русия надмина Китай по обем на златните запаси и зае пето място в света по този показател.

 

Първото място в тази сфера принадлежи на САЩ.

 

На второ място е Германия, следват Италия и Франция

 

От 2000 година руските запаси от злато са се увеличили с повече от 500 %.

 

 

Станете почитател на Класа