WSJ: Директор на ЦРУ е жена с тъмно минало

Американският сенат подкрепи кандидатурата на Джина Хаспел за длъжността Директор на ЦРУ, съобщава  The Wall Street Journal

 

Както подчертава изданието, 61-годишната Хаспел ще стане първата жена на този пост и едва втория директор на ЦРУ, посветил практически цялата си кариера на работа под прикритие.

 

Утвърждаването на кандидатурата на Хаспел премина «не без драматизъм», пише авторът на статията.

 

Няколко авторитетни републиканци — включително сенаторът от щата Аризона Джон Маккейн — призоваха колегите си да й откажат длъжността във връзка «с редица епизоди в нейната 30-годишна кариера във ведомството».

 

В частност, Маккейн, който е бил по време на войната във Виетнам в плен и е бил подложен на издевателства, заяви, че участието на Хаспел в така наречена програма за разпити, извършена от ЦРУ след терористичните атаки от 11 септември 2001 година, я лишава от правото й да претендира за поста директор, се казва в материала.

 

 

Както припомня  WSJ, много критици на програмата твърдят, че в резултата на програмата са били извършвани мъчения над затворници. През 2014 година комитетът по разузнаването към сената, който тогава се контролира от Демократическата партия, съобщи, че затворниците са били затваряни в клетки, приковани с вериги към стените и по отношение на тях са били извършвани мъчения с вода, т.нар.  waterboarding.

 

 
 На свой ред, сенаторите-демократи по време на слушанията по утвърждаване кандидатурата на Хеспел главно изразяват недоволството си по повод огромния брой бели петна в нейната биография.
 
Според ръководството на ЦРУ, това е била необходима мярка, обусловена от желанието на ведомството да защити «източниците и методите на разузнаването», се отбелязва в статията.
 
Както подчертава авторът, преди Хеспел ЦРУ се е оглавявало само от един човек, който за цялата си кариера е работил като секретен сътрудник — това е Ричард Хелмс, петият директор на управлението, служил на поста от 1966 до 1973 година.
 
Впрочем, всички тези фактори в резултат не попречили на Хеспел да получи подкрепата на болшинството сенатори: за утвърждаване на кандидатурата й гласували 54, а против — 45 члена на сената.
 
Единствен от 100-те сенатори, които не взел участие в гласуването, бил Маккейн, който в момента се намира в Аризона, където преминава през рехабилитация след отстраняването на разсейки в мозъка.
 
 По данни на WSJ, госпожа Хаспел е родена в семейството на младши офицер от ВВС и през цялото си детство е пътешествала с баща си по света. Известно е, че тя е завършила училище във Великобритания.
 
След училище имала намерение да постъпи във Военната академия на САЩ, но по съвет на баща си, който я предупредил, че жените в онези времена в армията не били приемани твърде топло, тя постъпила в Луисвилския университет в родния щат Кентъки, избирайки специалност чужди езици — испански и френски, както и журналистика.
 
В края на 80-те и началото на 90-те години Хаспел работи като оперативен сътрудник на резидентурата в Африка и Европа, а след разпадането на СССР, започнала да се изкачва по кариерната стълбица в подразделенията, специализиращи се за Русия, паралелно изучавайки руски и турски езици.
 
През цялата си кариера тя четири пъти заема поста началник на резидентурата (главен сътрудник на ЦРУ в една или друга страна), отговорен за всички операции на управлението), а в последните години работи в ръководството на подразделенията за тайни операции, се споменава в материала.

 

Станете почитател на Класа