Джина Хаспел бе номинирана за ЦРУ, въпреки участието й в разпити с мъчения

Джина Хаспел бе номинирана за директор на Централно разузнавателно управление (ЦРУ), въпреки ролята, която тя е играла в разпити с изтезания на терористи след 11.09, съобщиха местните медии.

 

Гласуването в Сената бе 54 гласа за и 45 против, след като няколко демократи гласуваха в полза на назначаването на новия директор на ЦРУ.

 

Някои служители на ЦРУ стартираха безпрецедентна кампания за импулсиране кандидатурата на Хаспел. Сред тях са и двамата бивши директори на ЦРУ Джон Бренън и Леон Панета, както и Джеймс Клапър, директор на Националното разузнаване при бившия президент на САЩ Барак Обама.

 

Сред противниците на новия директор на ЦРУ се очертава сенатор Джон Маккейн, който подчерта участието й в програмата за мъчения. "Ролята на Хаспел в контрола на използването на изтезания от американците е обезпокоителна. Нейният отказ да признае неморалността на изтезанията е дисквалифициращ", каза Маккейн в изявление.

 

Смятана от някои медии като шпионин на шпионите, Хаспел, дъщеря на американски пилот, провежда под прикритие работа в ЦРУ в продължение на 32 години, докато става заместник-директор. През този период тя заема 20 различни длъжности, пазени в тайна от агенцията. Няколко от тях са в Африка, Европа и Азия.

 

В допълнение, тя говори свободно турски и владее руски език, новост в позицията на ръководството на ЦРУ. Както неотдавна разкри ЦРУ, Хаспел очевидно е прекарала голяма част от първите 15 години на кариерата си в тайни операции, свързани с Русия.

 

Според Американската неправителствена организация Национален архив за сигурност, "Хаспел лично ръководеше изтезания на задържан от ЦРУ през 2002 г., когато са изпълнени най-малко три сесии на "подводница" [форма на изтезание чрез потапяне във вода]." Заключенията от доклада на НПО се основават на няколко наскоро декласифицирани агентски документи.

 

"Джина Доу", както фигурира Хаспел в тези файлове, е наредила през 2005 г. унищожаване на сто видеокасети със записи на мъчения от страна на агенцията, а също е управлявала в Тайланд един от тайните затвори, създадени след атентатите от 11-S.


Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа на кандидатката. "Моята уважавана номинирана за ръководството на ЦРУ, Джина Хаспел, е критикувана, защото е била твърда с терористите", заяви президента.

Станете почитател на Класа