Северна Корея продава тайно напреднали ИТ технологии

Северна Корея е разработила сложна мрежа от посредници и корпоративни структури, за да продава съвременни ИТ продукти и услуги на пазари по целия свят, включително и в САЩ, без клиентите да са предупредени за истинския им произход. Това сочи ново проучване на Джеймс Мартин от Центъра за изследване на неразпространението (CNS), към Института за международни изследвания в Мондбъри, Монтерей (САЩ).

 

По този начин, сред продуктите на информационните технологии (IT) тайно изнасяни от Пхенян в света, се срещат от уеб сайтове и приложения за малки клиенти, до големи блокове от софтуер, използван за криптиране на данни и виртуални частни мрежи (VPN ), както и четци за пръстови отпечатъци или системи за разпознаване на лица.

 

За да скрият произхода на тези продукти, севернокорейските компании се обръщат към чуждестранни посредници и регистрират компании в други държави и юрисдикции като Китай, Русия и страните от Югоизточна Азия.

 

Също така си служат с платформи, които предлагат ИТ услуги, извършвани от независими изпълнители, като например Freelancer.com и Guru.com, където има много агенти на технологични компании, свързани със Северна Корея. Те използват тези сайтове, за да се свържат с потенциални клиенти и да се възползват от безличният характер на този тип профили.

 

В резултат на това е възможно да се открие севернокорейски софтуер, например, в системите за наблюдение на трафика в Турция, с възможност за четене регистрацията на превозното средство, или четци на пръстови отпечатъци в правителствени офиси в Нигерия. Дори сред потребителите на севернокорейската технология се споменава едно основно училище в Съединените щати.

 

Въпреки че санкциите на ООН не засягат директно ИТ сектора на Северна Корея, някои от разследваните дружества от CNS са пряко свързани с Генералното бюро на разузнавателните служби на Северна Корея, което със сигурност е включено в ограничителните мерки.

Станете почитател на Класа