Америка ще принуди Полша да плати за Холокоста

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа на 9 май закон за обезщетяване на жертвите на Холокоста. Според него, държавният секретар на САЩ в рамките на 18 месеца е длъжен да докладва за изгубените еврейски имоти в 46 страни, като собствеността трябва да бъде върната на наследниците на жертвите на геноцида.

 

default

 

default

Полша е избивала евреи, при това по най-брутален начин

 


Най-голямата реакция срещу този закон, естествено, се наблюдава в Полша. Един от основателите на полската консервативно-либералната партия „Съюз на реална политика“, преподавател във Висшето училище по международни отношения и американски изследвания във Варшава Станислав Мичалкевич заяви: „Поляците сега трябва да плащат 300 милиарда долара на евреите за това, че са били убити от германците“.


Прессекретарят на президента на Полша Анджей Дуда окачестви закона като заплаха.


Припомняме, че през март 59 сенатори от Републиканската и Демократическата партии, в писмо до премиера на Полша Матеуш Моравецки призовахаа да е приеме за закон за денационализация, което би било справедливо да оцелелите полски евреи по време на Холокоста и техните семейства. В писмото им беше изразено разочарованието, че „Полша е единствената страна в Европа, която не е приела закон за обезщетяване на бивши собственици за конфискуваните им имоти.“ Сенаторите изразяват надеждата, че скоро това ще бъде приведено в съответствие с принципите на Декларацията от Терезин.

 

70 Jahre Aufstand im Warschauer Ghetto

 

Група полски евреи на път към лагерите на смъртта


В отговор, полското правителство е направи петиция на официалния сайт на Белият дом. Според тях законът не означава, че Полша трябва да плати обезщетение, защото тя също е претърпяла огромни материални и човешки загуби по време на Втората световна война. Този закон, до известна степен, може да се нарече отговор на спорен полски закон за Института за национална памет. Основната му идея е да има наказание за всеки, който се осмели да приписва поляци съучастие в Холокоста.


Този документ съответно разгневи Израел.


Що се отнася до Съединените щати, Тръмп използва всякакъв повод активно да преследва проеврейските инициативи. Отказът на САЩ от ядрената сделка за Иран и прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим са ясни доказателства за това. Интересно е защо Съединените щати са готови да жертват приятелите си в Европа.

Станете почитател на Класа