"Оставихме ги да отидат твърде далеч": САЩ вярват, че Русия ще има ракетите "Авангард" до 2020 г.

Новата руска свръхзвукова ракета Авангард, оръжие, срещу което САЩ понастоящем не може да се защитава, ще бъде готово да влезе в битка през 2020 г., според CNBC от източници с пряко познаване на докладите на американското разузнаване.

 

Източниците, които говориха при условие на анонимност, са заявили, че Русия е провела два успешни теста и един неуспешен на ракетата, която може да носи ядрена бойна глава, а четвърти тест се очаква това лято.

 

Според доклада, новите руски свръхзвукови крилати блокове са монтирани на междуконтиненталните балистични ракети УР-100Н UTTKh -SS-19 Стилето според класификацията на НАТО.

 

Източниците посочват, че характеристиките на новото руско оръжие, му позволяват да заблуди дори най-напредналите системи за противоракетна отбрана. Авангард са много маневрени и следователно непредвидими, което прави проследяването им трудно.

 

Такива оръжия "ще атакуват пропуските в нашата система за противоракетна отбрана", каза пред CNBC Томас Карако, директор на проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.


От своя страна генерал Джон Хайтън, ръководител на Стратегическото командване на американските въоръжени сили, изрази загриженост, че "Русия и Китай настойчиво да развива свръхзвукова възможности," нов вид оръжия, срещу които САЩ не могат да се защитят.


В началото на март руското министерство на отбраната съобщи, че страната е започнала серийно производство на ракета Авангард, способна да надвиши 20 пъти скоростта на звука.

 

Руският президент Владимир Путин вече обяви серийното производство на тези ракети в речта си на 1 март. По думите на президента, главоломната скорост кара повърхността на Авангард да достига температури между 1600 и 2000 градуса по Целзий и тя се доближава до целта "като метеор, като огнено кълбо". Той заяви, че най-обещаващите видове руски оръжия, представени тази година "увеличават възможността за гарантиране на сигурността на Русия през следващите десетилетия и поддържането на стратегически баланс в света".

Станете почитател на Класа