Bloomberg: Нерешителността на ЕС позволи на Русия и Китай да се укрепят на Балканите

Отчитайки, че на Сърбия й предстои да очаква членство в ЕС още много години, Вучич укрепва връзките си с Русия, като едновременно с това постига финансиране на промишлени и инфраструктурни проекти от Китай, отбелязва изданието.
 
Понастоящем, когато отношенията на западните държави с Русия са най-напрегнати от времето на студената война, за ЕС както никога е актуално да приеме Сърбия и другите пет балкански страни в съюза, постигайки с това разширяване на изток.
 
 
Стремежът на президента на Сърбия Александър Вучич свободно да говори на руски език отразява традиционното геополитическо положение на страната между Изтока и Запад, пише  Bloomberg.
 
Съобщава се, че тази седмица трябва да се състои среща между лидерите на ЕС с колегите им от западната част на Балканския полуостров, в рамките на която те ще се опитат да демонстрират цялата сериозност на намеренията си да разширят членството след 2025 година.
 
 «Ако страните от западната част на Балканите не се придържат към демократично развитие, ние рискуваме да се сблъскаме с нестабилност в региона.
Не можем да си позволим да забавяме процеса. Това може да даде възможност на други играчи да се намесят», цитира изданието думите на бившия специален посланик на ООН на Балканите Едуард Кукун.
Изданието съобщава, че Сърбия не губи връзките си с Русия, която в последно време е укрепнала, защото Москва се е превърнала в един от  ключовите съюзници на страната по въпроса за независимостта на Косово.
 
Отбелязва се, че от 2014 година, когато Вучич е дошъл на власт, той е направил минимум седем визити в Русия.
 
Отбелязва се, че ако Русия има силно влияние в Сърбия още от времето на СССР, то Китай е относително нов играч в региона.
Докато ЕС е в объркване относно разширяването на изток, Китай лансира сътрудничеството със страните от Централна  и Източна Европа в рамките на форума 16V+1 и, по данни на Европейския съвет по международните отношения, той представлява сериозна конкуренция на ЕС.
 
Изданието припомня, че Сърбия е най-крупната от страните в западната част на Балканите, които се стремят да попълнят редовете на ЕС.
 
Освен нея, на членство в ЕС се надяват Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Македония и Косово.
 
ЕС е главният търговски партньор и най-крупният инвеститор за тези страни, но в региона се шири разочарование относно това, ще постигнат ли тези страни членството в ЕС.
 
 «Трябва да решим, да вървим ли на изток или на запад. Бих предпочел да избера Русия. Те вече много пъти ни помагат», цитира  Bloomberg думите на 25-годишния жител на Белград Борис Петрович.
 
 

Станете почитател на Класа