Русия тества обща система за въздушен контрол на самолети и дронове

Руската група компании "Космически системи" (RKS) е подложила на изпитание система за контрол на въздушното движение, предназначена едновременно да предоставя сигурност както за граждански самолети, така и за безпилотни дронове, се казва в изявление на компанията.

 

За тази цел, тестови полети на дронове и пилотирани самолети бяха извършени на летище "Алфериево" - провинция Москва - от Московския авиационен институт, в присъствието на представители на 40 компании.

 

Тъй като технологията за използването на безпилотни устройства напредва с използването на апарати с различни размери, брой и обхват на действие, в близост до големите летища те могат да представляват риск за гражданското въздухоплаване.

 

В отговор на тази загриженост, технологията на РКС позволява да се организира ефективно и безопасно използване на безпилотните самолети в Русия, чрез получаване, обработка и разпространение на данни в реално време за разположението, маршрутите и полетните параметри на самолети от различни класове.

 

Системата позволява да се трасира виртуален защитен маршрут за всеки дрон, по искане на неговия оператор.

 

Обменът на данни в рамките на тази система се осъществява с помощта на клетъчни и сателитни комуникационни системи, както и чрез предаватели на ултра къси вълни.

 

Системата за контрол на движението в настоящата версия е съвместима с дронове с тегло между 0,25 и 30 килограма.

 

Въвеждането на тази технология ще опрости развитието и сигурността на безпилотни апарати, като например търговските услуги, които използват безпилотни самолети за доставка на стоки.

Станете почитател на Класа