Русия ще пусне новите си "убийци на самолетоносачи"

Руските ВВС ще получат нови оръжия за нападение от октомври тази година -модернизираните стратегически бомбардировачи Ту-22M3M, оборудвани със свръхзвукови ракети J-32, съобщи източник от руската отбранителна индустрия.

 

"Съгласно съществуващия план, първият Tu-22M3M с новата мощна круизна ракета J-32, ще бъде пуснат в експлоатация в далечно авиационно летище през октомври", каза източникът.

 

Става дума за дълбока промяна на Ту-22М3, самолет, замислен през Студената война с цел да атакува групи от вражески самолетоносачи Модификацията включва нова авиационна техника и радиоелектроника, ново оборудване за навигация и насочване, както и модерни турбореактивни двигатели NK-25 с пълна мощност.

 

Като цяло, се планира да се модернизират двадесет до тридесет Ту-22M3, които от своя страна са актуализация на Ту-22М, съветски свръхзвуков бомбардировач с ракети. Тези самолети са предназначени да атакуват сухопътни и морски цели от големи, средни и малки височини.

 

J-32 са свръхзвукови круизни ракети, проектирани да удрят вражеските кораби.


J-32, чиито тестове са започнали през 2013 г., има нова система за насочване с инерционни радари, защитена от радиосмущения. Освен това има по-мощен двигател, резервоари за гориво с по-голям капацитет и спецификации с ядрена бойна глава.

 

Скоростта от Mach 5 я прави практически неуязвима за системите за противовъздушна отбрана. Тя може да достигне целта си на разстояние до 1000 километра, което прави превозвача на тези ракети по-малко достъпен за авиацията на врага.

Станете почитател на Класа