Турция оттегля посланиците си от Тел Авив и Вашингтон

Турция реши да проведе консултации с посланиците си в Тел Авив и Вашингтон, след клането на границата между Израел и Газа, по време на протестите срещу прехвърлянето на посолството на САЩ в Ерусалим, съобщава агенцията Анадол.

 

В понеделник границата между ивицата Газа и Израел стана място на масови сблъсъци между палестинци и израелски сили за сигурност, в навечерието на откриването на новото американско посолство. в Ерусалим.

 

Според вестник Haaretz, най-малко 58 палестинци са били убити от стрелба от израелски войници, а 2,771 души са ранени от куршуми с гумен връх и вдишване сълзотворен газ.

 

От своя страна президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че с прехвърлянето на своето посолство от Тел Авив в Йерусалим, САЩ "са загубили посредническата си роля" в мирния процес в Близкия изток. Турският президент обяви три дни траур за смъртта на палестинци на границата между ивицата Газа и Израел.

 

Успоредно с това турското министерство на външните работи осъди действията на САЩ в изявление. "Ние силно осъждаме решението на администрацията на САЩ да придвижи посолството си от Тел Авив в Ерусалим, в нарушение на международното право и на всички съответни резолюции на ООН. Ние повтаряме, че това действие е юридически нищожно".

Станете почитател на Класа