НАСА с изненадващо откритие на спътник на Юпитер

Учените са открили доказателства за наличието на водни потоци на луната Европа, един от спътниците на Юпитер. Откритието се базира на данни, събрани от сондата на НАСА през 1997 г., информира The Verge.

Откритието, чиито резултати бяха публикувани във вторник, е станало възможно благодарение на това, че космическата мисия Галилео на НАСА за проучване на Юпитер и неговите луни, стартирала през 1989 г., е прелетяла над един от водните потоци на Европа. През 1997 г. сондата "Галилео" предава неочаквани сигнали близо до повърхността на Европа, които учените тогава не са могли да обяснят.

 

Досега единственото доказателство за наличието на водни потоци на Европа са предоставени от данните космическия телескоп Хъбъл, който улавя изображения на гейзери вода на ледената луна през 2012 г. и 2016 г. Въпреки това, изображенията на Хъбъл са замъглени и не бяха считани за надеждни доказателства.

 

Космическият учен от университета в Мичиган и водещ автор на изследването, Сияндзе Цзя, смята че откритието на Галилео представлява "най-силното доказателство получено досега" що се отнася до наличието на потоци на Европа.

 

Смята се, че тези водни потоци идват от подземен океан със солена и течна вода, което прави Европа главен кандидат за търсене на извънземен живот в Слънчевата система.

 

Присъствието на потоците предлага на учените възможност да изследват океана на Европа, за да разберат дали това небесно тяло е дом на живот.


През 2022 г. НАСА планира да стартира космическата мисия Europa Clipper, за да събере проби от потоците.

Станете почитател на Класа