Броколите са животоспасяващи

Един британски лекар гарантира, че ако е необходимо сред голямото разнообразие да изберем кой зеленчук да се консумира, то наистина се нуждаем от броколи.

 

Според имунолога и диетолог Ранган Чатърджи, тази храна е "животоспасител" и ползите от нея са много разнообразни. След като се обработи от стомаха и смилаемите й фибри достигнат до дебелото черво, тя произвежда "мастни киселини с къса верига", които подобряват действието на чревната флора, обясни той в интервю за Daily Mail.

 

Чатърджи подчертава, че чревното здраве е много важно, тъй като има "дълбоко влияние не само върху храносмилателната ни функция, но и върху настроението и мозъчните ни функции". То също така може да подобри имунната система, да повлияе на теглото и да намали болката в ставите.

 

Въпреки че значението на чревното здраве като цяло е добре известно, връзката между полезните чревни бактерии и наслаждаването на здрав ум, е сравнително нова. Храната, която ядем, има голямо влияние върху чревните микроорганизми и те могат да отразят състоянието на нашата имунна и нервна система, добавя изследователят.

 

В тази връзка, Медицинският факултет на Харвардския университет (САЩ) гарантира, че стомашният или чревният дискомфорт може да бъдат причинени от безпокойство, стрес или депресия "защото мозъкът и стомашно-чревната система са тясно свързани".

 

Една нездравословна диета може да доведе до влошаване на връзката. Но поглъщането на храни като броколи, които допринасят за по-добро чревно действие, може да намали риска от проблеми с психичното здраве.

 

Това растение също допринася за здравето на сърцето, визуалната система и намаляването на холестерола, според предишни изследвания. Независимо от това, нейната правилно подготовка и съхранение е от изключителна важност, за да се използват максимално неговите предимства. Препоръчва се да се вари, да се готви на пара или да се яде сурово, а не да се пържи.

Станете почитател на Класа