Най-големият активен гейзер на Йелоустоун изригна отново

Учените са насочили вниманието си към Steamboat, най-големият активен гейзер в света, който тази година е избухнал за четвърти път. Необичайното поведение на този термален извор в Йелоустоун (САЩ) е причинило учудване сред посетителите на природния парк, но и притеснение за потенциално катастрофално вулканично изригване.

 

Експертите не са сигурни какви условия обикновено предизвикват повишаване на активността на гейзера, но според Майкъл Поланд, директор на Обсерваторията на Йелоустоун (OVY), Steamboat изглежда има система от вътрешни, по-малко стабилни канали, отколкото други горещи извори

 

"Когато всичко е в някакво стабилно състояние, очакваме поведение, което е малко по-предсказуемо или малко по-редовно", каза Поланд. Въпреки това, той посочи, че тази дейност вероятно не се дължи на латентно изригване на страховития супер вулкан, който се намира под парка.

 

"Тези хаотични изблици на гейзери, са в много по-голяма степен продукт на повърхностни промени във водния поток, случващи се най-близо до повърхността", казва известният учен. Това означава, че магмата, която може да предизвика вулканично изригване, остава на дълбочина няколко километра.

 

Steamboat, способен да изстреля вода на височина от около 90 метра, влезе в действие на 15 март, 19 април, 27 април и 4 май. Според OVY, последният път, когато е имало повече от три изригвания в една година, било преди повече от три десетилетия.

Станете почитател на Класа