Уникален експеримент, не само за Италия

По всичко изглежда, че Италия ще бъде управлявана от две популистки партии, които не само обявиха, че ще се опълчат срещу "диктата на Брюксел", но дори искат да преразгледат европейските договори.

Какво да очакваме?

 

 

 

 

 

 

Тази рисунка изобразява лидерите на двете партии, които по всяка вероятност ще управляват Италия.

 

Тази рисунка изобразява лидерите на двете популистки партии, които по всяка вероятност ще управляват Италия.

 

Италианският президент Серджо Матарела още не е дал благословията си за съюза между дясната "Северна лига" и лявопопулисткото движение "Пет звезди", които искат да съставят следващото правителство на Италия. На изборите през март и двете партии се представиха добре, а коалицията между тях би представлявала уникален експеримент, при това не само за Италия.

 

Тази рисунка изобразява лидерите на двете партии, които по всяка вероятност ще управляват Италия

 

Защото този експеримент би показал дали двете формации, които досега просто обираха ползите от омерзението на италианските избиратели от политическия истаблишмънт, са способни да научат и нещо ново. А именно - да управляват.

 

Кажи-речи навсякъде, където управляват или са управлявали партии от този сорт, резултатът е крайно оскъден и затова отрезвяващ. Ако бъдещото правителство в Рим, съставено от Лигата и Петте звезди, реши да се обедини около програма, застрашаваща държавните финанси и подкопаваща доверието към Италия в рамките на ЕС, то бързо ще усети острия насрещен вятър на финансовите пазари. А и президентът Матарела недвусмислено заяви, че докато е на поста си, Италия няма да се отвърне от ЕС.

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа