"Русия предупреди САЩ за вида атаки, които биха означавали преминаване на червената линия"

Русия предупреди САЩ какви атаки щяха да "пресекат червената линия и за момента Вашингтон не я е прекрачил", каза в интервю Сергей Лавров, ръководител на руската дипломация.

 

Лавров припомни, че още преди атаките срещу Сирия, руският началник на генералния щаб, Валерий Герасимов, даде да се разбере, че ако действия на коалицията причинят щети на руски военни, Москва ще отговори твърдо и ясно. „Освен това ще разглежда като цели не само ракетите, но и самолетите, които ги пускат, което беше ясно и изрично посочено ", заяви ръководителят на руската дипломация.

 

След това "имаше контакти на ниво военно ръководство, между нашите представители и командването на коалицията на САЩ", заяви министърът на външните работи, като уточни, че "са били информирани за нашите червени линии, включително географските червени линии на място. И във всеки случай, резултатите показват, че не са преминали тези червени линии", посочи министърът.

 

Лавров заяви, че след нападенията на Лондон, Париж и Вашингтон, Русия няма "морални бариери, които да й попречат да доставя системата S-300 на Дамаск".

 

Попитан за възможността за пряка военна конфронтация между Москва и Вашингтон, Сергей Лавров посочи, че такъв конфликт е малко вероятен.

 

Според министъра, американските военни власти осъзнават "недопустимостта, неприемливото действие, което може да доведе до пряка военна конфронтация между Русия и САЩ". "Според мен това е толкова очевидно, че военните не могат да не го разбират и го осъзнават по-добре, отколкото много други", каза той.

 

Според Лавров русофобската кампания в американската администрация, която подбужда идеи за конфронтация между двете страни, служи само за постигане на "вътрешни политически цели в бруталната борба между партиите".

 

В този смисъл, говорейки за рисковете от военна конфронтация между Москва и Вашингтон, Лавров каза, че "сто процента военните няма да позволят това, нито президентът Путин, нито - сигурен съм - президентът Тръмп, двама лидери, избрани от техните народи и отговорни за мира и сигурността на своите народи".

Станете почитател на Класа