Демократическата партия на САЩ съди Русия, кампанията "Тръмп" и "Уикилийкс"

Националният комитет на Демократическата партия е подал многомилионен иск срещу руското правителство, предизборната кампания на Тръмп и WikiLeaks, твърдейки, че между тях е имало "мощен" заговор да помогнат на Тръмп да спечели президентските избори през 2016 г., съобщава The Washington Post.

 

Делото е подадено във федералния окръжен съд в Манхатън в петък. Според документа, цитиран от медиите, висши длъжностни лица от кампанията Тръмп, са заговорничели с руското правителството и военно разузнаване, за да навредят на кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън и да помогнат на Тръмп, "хаквайки" компютърните мрежи на Демократическата партия и разпространявайки материали, откраднати от там.

 

Том Перес каза в изявление, че "по време на президентската кампания 2016 г., Русия стартира нападение без войска срещу нашата демокрация и срещна съдружник доброволец и активен партньор в лицето на кампанията на Доналд Тръмп."

 

В иска се твърди, че предполагаемата руска кампания на "хакване", заедно с предполагаемите контакти на партньори на Тръмп с Русия, представлява незаконен заговор да се намесят в изборите, което е причинило сериозни щети на Демократическата партия", пише The Washington Post .

 

Документът не назоват Тръмп като ответник, а някои от най-близките му помощници, включително зетя Джаред Кушнер и бившия директор на кампанията, Пол Манафорт. Обвиняемите също така включват ГРУ, руската военна разузнавателна служба, организацията Уикилийкс - която публикува имейлите на Демократичния комитет - и нейният основател Юлиан Асанж.

 

Вестникът подчертава, че това искане на Демократическата партия може да представлява "правно предизвикателство", тъй като държавите имат имунитет срещу повечето искания на САЩ. Въпреки това, Националния комитет на Демократическата каза в документа, че Русия няма право на суверенен имунитет в този случай , тъй като "хакването е проникване" в частното имущество на страната: техните сървъри.

 

В иска се изисква заплащане на милиони долари за причинената вреда на страната, казва вестникът.

Станете почитател на Класа