Северна Корея направи неочаквана отстъпка на САЩ

Северна Корея изрази желанието си за "пълно ядрено разоръжаване" на полуострова и не поставя условия, като преди, за оттегляне на американските войски от Южна Корея, заяви президентът на последната, Муун Дае-ин според Ройтерс.

 

Съединените щати разполагат с около 28 000 военнослужещи, разположени в Южна Корея, което винаги предизвиква раздразнение у севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Но след дипломатическото размразяване Ким е готов, според президента на Южна Корея, да се откаже от оттеглянето на американските войски. като предварително условие за обсъждане на отказа от ядрени оръжия на Корейския полуостров.

 

"Северна Корея изрази готовността си да се откаже от ядрената си програма, без да се изисква силите на САЩ да се изтеглят от Корейския полуостров", каза Муун по време на пресконференция, добавяйки, че всяко предложение за изтегляне на войските би било "условие, което Съединените щати не могат да приемат".

 

Южнокорейският лидер, който следващата седмица ще проведе с Ким историческа среща на върха в демилитаризираната зона - граничната ивица, която разделя двете страни - каза, че Пхенян е загрижен за сигурността си. "Те говорят само за прекратяване на враждебна политика срещу Северна Корея, а след това, да се гарантира тяхната безопасност. С това уточнение, САЩ и Северна Корея се споразумяха за провеждане на среща на върха ", каза Муун.

 

Отстъпката идва след като президентът Доналд Тръмп обяви, че ще се откаже от диалога с Ким, ако не отговори на очакванията му.

Станете почитател на Класа