Русия разработва радиоелектронни оръжия, които "подлудяват" вражеските дронове

Автоматика - руски държавен технологичен консорциум компании - е разработила заедно с Ростех три нови електронни оръжия, способни да откриват, прихващат и унищожават безпилотни самолети, намесвайки се в техните радио канали, рестартирайки и изключвайки навигационната система на такива устройства, съобщава РИА Новости.

 

Най-мощният модел е Sapsán - мобилна система, способна да открива всякакъв тип дронове в инфрачервения диапазон и в различни радиочестоти. След това летателният апарат бива бомбардиран и се неутрализира чрез електромагнитна интерференция на сигнала, а ако е необходимо, точните координати на дрона се изпращат системите за противовъздушна отбрана, за да бъде унищожен веднага.

 

Това електронно оръжие е последвано от стационарен модел Tarán, с по-малки размери, който ефективно отблъсква масивна атака от няколко посоки едновременно. В този случай, комплексът моментално разгръща куполовиден щит с радиус от най-малко 900 метра за защита на всеки земен обект, без да пречи на клетъчните телефонни сигнали и е напълно безвреден за хората.

 

И накрая, портативното оборудване Pischal е електронно оръжие под формата на пушка, предназначена да неутрализира цели или дронове поотделно. Това оборудване е снабдено с батерия, с която може да работи непрекъснато до максимум един час.

 

Ефектът на сигналите, излъчвани от тези радиоелектронни оръжия "подлудяват", вражеските дронове заяви Сергей Ширяев, ръководител на проекта.


Дронове тип планер, електронно атакувани от този многофункционален комплекс "започва да губят височина неконтролируемо, докато се сринат на повърхността", обясни Ширяев.

 

Тези модели "убийци на дронове" ще влязат в серийно производство в края на годината, след като завършат тестовата си фаза.

Станете почитател на Класа