Висшето стратегическо командване в САЩ настоява да се вярва в силата на новите руски ракети

Генералът от военновъздушните сили на САЩ, Джон Хайтън, заяви, че Вашингтон не разполага с доказателства, че Русия има "непобедими" свръхзвукови ракети, но иска да се вярва на думите на руския президент Владимир Путин, за модерните оръжия, разработени от Москва, според специализирания портал DefenseNews.

 

Хайтън, който е ръководител на американското стратегическо командване (StratCom), обясни, че въпреки че не е видял новата руска ракета, американските военни са отбелязали, че Русия и Китай оперират свръхзвукови ракети с различен капацитет.

 

"Няма да ви дам никакви подробности относно средствата, които използваме, за да наблюдаваме това, няма да ви дам нито една от техническите спецификации за възможностите на тези ракети", каза генералът пред репортери на ежегодния форум Space Symposium във вторник. "Но мога да ви кажа, че сме наблюдавали както Русия, така и Китай, да тестват свръхзвукови възможности", разкри той.

 

Коментарите на Хайтън идват след като руският президент Владимир Путин заяви през март, че Русия успешно е тествала ракетата "Кинжал", нова ракета, способна да лети с хиперзвукова скорост, десет пъти по-голяма от звука и която може да мине през всички съществуващите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, с капацитет да поразява с ядрени и конвенционални бойни глави цели на разстояние до 2 000 километра.

 

Хайтън не уточни дали това оръжие е в етап на развитие или вече е било подложено на оперативни тестове, но е очевидно, че военните са приели твърде сериозно изявленията на руския президент.

 

"Трябва да повярваме на всичко, което Владимир Путин е казал за това, което те развиват", каза той пред репортери.

 

Въпреки че Съединените щати са направили няколко теста на хиперзвукови устройства през последните години, те "нямаха пълен успех, така че военните спряха тяхното развитие и се прегрупират", казва DefenseNews.

Станете почитател на Класа