Сакс предлага просто обяснение защо САЩ трябва да напуснат Сирия

„Участието на САЩ в сирийския конфликт е грешка", която е започнала преди седем години, заяви известният американски икономист Джефри Сакс, който вярва, че Доналд Тръмп трябва да обърне внимание на неговите "инстинкти" и да се изтегли от арабската страна.

 

В програма на MSNBC ,Сакс, който е и ръководител на Института на Земята в Колумбийския университет, припомни деня, когато тогавашният президент на САЩ, Барак Обама, заяви в същото предаване, че Башар Асад "трябва да си отиде." "И аз казах: Хей, как ще направите това, къде е политиката за това?

 

Според Сакс "ЦРУ и Саудитска Арабия заедно в тайни операции се опитват да свалят Ал Асад", което се превръща в "бедствие". Въпреки това, САЩ продължават "да копаят все по-дълбоко и създадоха война в Сирия, която е убила 500,000 души и изселила 10 милиона", заяви икономистът, като припомня, че преди седем години е прогнозирал как ситуацията ще доведе до пълен хаос.

 

"Седем години бяха бедствие при Обама и след това при Тръмп. Това е перманентно състояние", каза Сакс, който призова президента на САЩ да "напусне сега, да не продължи стартирането на ракети и да няма конфронтация с Русия. "

 

В действителност Сакс подчерта - въпреки че на първоначално инстинктът на Тръмп бе да се изтегли , той след това се поддаде на натиска на истаблишмънта, който твърди, че тази стъпка ще бъде "безотговорна".

"Но инстинктът му е прав: изтеглете се", казва професорът, подчертавайки, че САЩ вече са нанесли "достатъчно вреди и сега наистина сме застрашени от конфронтация с Русия, което е изключително опасно и безразсъдно".

Станете почитател на Класа