Как руските подводници попречиха на Британия да удари Сирия

Руските «Черни дупки» не са позволили на британска подводница да удари Сирия, пишат СМИ.
Военният експерт Виктор Баранец коментира тези маневри.
Британската подводница не е успяла да участва във военната операция срещу Сирия, защото е била принудена да маневрира в «битката» си с руската подводница, пише  Times,
позовавайки се на източници.
Руска подводница 1
Вестникът съобщава, че британската подводница клас Astute, въоръжена с крилати ракети, «е играла на котка и мишка» в Средиземно море с една или вероятно с две руски подводници, които западните експерти наричат «Черни дупки», поради абсолютната тишина по време на движението им.
Изданието отбелязва, че британската подводница се е наложило да изплува и в резултат на действията на две руски фрегати и самолет против подводници.
Във връзка с това подводницата не успяла да се приближи на достатъчно разстояние, за да нанесе удари по Сирия, независимо от това, че преди това тя няколко дена се опитвала да избегне откриването.
По данни на изданието, «Черните дупки» се оказали излезлите от сирийския Тартус подводници  Kilo, според класификациите на НАТО.
Двата дизелови генератора и електрическото задвижване позволяват на всяка една от тях да плува с огромна скорост.
Тези подводници са въоръжени с торпеда, крилати ракети и ракети против подводници.
 
Полковник Виктор Баранец коментира действията на руските военни.
«Двете подводници на Кралския флот на Великобритания трябвало да изстрелят крилати ракети по Сирия.
 Но в същия район се намирали и две дизелови подводници на Черноморския флот на Русия, които постоянно заемали позиции така, че не позволявали на британците да стрелят по Сирия под водата.
 
Те фактически заставали «над главата» на британците, англичаните маневрирали, постоянно сменяйки позициите си, но руснаците ги наблюдавали и плували така, че било опасно британците да изстрелят ракетите си. Те разбрали това и в края на краищата взели решение да се откажат от стрелбата.
Това била много опасна игра.
 
Руските подводници се намират в източната част на Средиземно море, всъщност те контролират този район.
САЩ създават морска групировка, очаква се, че някъде към края на април там заедно с авионосната група ще се разположат не само надводни кораби, но и американски подводници.
 
Естествено, руските подводници бдително ще следят поведението на тези кораби», каза Виктор Баранец.
САЩ, Британия и Франция на 14 април нанесоха ракетни удари по сирийските правителствени обекти, които, според тях, произвеждат химическо оръжие.
Коалицията изстреля над 100 ракети, основната част от тях беше прихваната от сирийското ПВО, чийто системи са произведени преди повече от 30 години от СССР.

Руски системи не са били задействани, но са проследявали всички изстрелвания.

Станете почитател на Класа