От инвестиции на Уолстрийт до инвестиции в канабис

Като старши вицепрезидент на Wachovia и след това служител в Morgan Stanley през мрачните месеци на финансовата криза от 2008-2009 година, Дерек Петерсън видя как колегите му останаха на улицата и изгубиха спестяванията си. И самият той се е чудел дали няма да е следващият.

 

По това време той управлява активи на клиенти за около 120 милиона долара, но все повече се разочаровал от това, което вижда, тъй като американският борсов пазар бил движен повече от високочестотна търговия и алгоритми, отколкото от показателите. Той започва да се оглежда за други възможности и скоро попада на първия законен магазин за продажба на марихуана, отворил в района на Залива на Сан Франциско.

 

 

Започнах да гледам на това през очите на финансист и видях, че може би нещо се случва тук, каза той.

 

Скоро той установява, че магазините за марихуана носят от продажби над 4000 долара на квадратен фут (0,093 квадратен метър) - показател, по-висок от която и да е верига за търговия на дребно, освен Apple и над 12 пъти над средното равнище от 325 долара на квадратен фут сред всички компании от сектора.

 

 

Имаше места с размерите на кафене на Starbucks, които носеха по 15 милиона долара годишно, което е абсурдно, казва Петерсън.

 

Той напуска работата си в Morgan Stanley в края на 2010 година и през 2012-а става главен изпълнителен на Terra Tech Corp, която сега е компания на стойност 247 милиона долара, която отглежда медицинска марихуана и чиито акции се търгуват без посредник, като тя е една от малкото публично търгувани компании, занимаващи се с канабис.

 

 

Петерсън не е единственият пренасочил се от Уолстрийт към “тревата”. Десет години след началото на финансовата криза, това което някога бе сфера на подозрителни пушачи на “трева” и на наркокартели, сега е процъфтяващ сектор, а марихуаната с развлекателна цел е легализирана в редица щати - като се почне от Калифорния и се стигне до Масачузетс.

 

Растежът на сектора е подкрепен от бивши високопоставени служители на Уолстрийт като Петерсън, които идват от солидни компании като BlackRock, Goldman Sachs Group Inc и Prudential Financial Inc. Всички те казват, че сигурно никога е нямало да напуснат традиционния финансов сектор, ако не са били продължителните последици от кризата 2008 година.

 

Няма много надеждни данни за това колко бивши служители на Уолстрийт работят сега в индустрията с канабиса, макар представителите на сектора да казват, че очакват миграцията да се засили, тъй като растежът на приходите продължава да привлича висококвалифицирани специалисти.

 

Компаниите от американския пазар за марихуана отчетоха приходи от около 6 милиарда долара за 2017 година, което е увеличение от 500 % спрямо около 1 милиард долара през 2011 година, според оценките на секторното издание Marijuana Business Daily.

 

Около 250 000 души работят в сектора, а се очаква и работните места, и приходите да се удвоят или утроят през следващите четири години, посочва изданието.

 

Финансовата криза и стагнацията в много сектори в САЩ след кризата накараха много хора да погледнат на това като обещаваща кариера, казва Крис Уолш, вицепрезидент в Marijuana Business Daily.

 

Продължаващите опасения

Въпреки перспективите за растеж много финансови професионалисти все още се опасяват прекалено от федералния закон, според който марихуаната е незаконна, за да приемат работа в този сектор, докато не се появят ясни сигнали от Вашингтон или промяна в състава на правителството, каза Рут Епстайн, партньор в консултантската фирма от Сан Франциско BGP Advisors, която се е насочила предимно към компаниите от канабис сектора.

 

През януари министерството на правосъдието промени политиката, въведена от администрацията на Обама, която позволяваше на щатите да легализират марихуаната без да се страхуват от негативна реакция на федерално равнище. Това имаше “охлаждащ ефект” за наемането в сектора, каза Епстайн.

 

Хората наистина се страхуват да инвестират и до голяма степен същият манталитет държи далеч от сектора висококвалифицираните служители, допълни Епстайн, която е завършила Harvard Business School и е работила близо 10 години в корпоративния финансов отдел на Goldman Sachs. В замяна на това пък се открива голяма възможност за някой, който разбира от финанси и желае да бъде в авангарда, отбелязва тя.

 

Морган Паксиа, съосновател на компанията от Сан Франциско Poseidon Asset Management, хедж фонд, управляващ активи за 25 милиарда долара, съсредоточен главно върху сектора на марихуаната, е бил дилър на общински облигации в UBS в Ню Йорк през финансовата криза. Той редовно минавал край сградата на Lehman Brothers на път за работа и усещането било сякаш “сградата просто се срива край теб”.

 

Той е освободен от работа на 9 март 2009 - деня, в който американският борсов пазар достига най-накрая дъното. Няколко години той е регистриран инвестиционен съветник, преди да основе Poseidon със сестра Емили си през 2013 година, привлечен от възможността за растеж, в момент когато финансовите компании изглеждали изключително предпазливи, казва той.

 

Ако не се беше случила финансовата криза, вече щеше да има банки в този сектор, но те няма да дадат тласък на сектора, тъй като се страхуват прекалено много, каза Паксиа. “Той (секторът) открива огромни възможности за тези, които искат да влязат и да натрупат капитал”, допълва той.

 

Петерсън, главният изпълнителен директор на Terra Tech, получава обаждания от служители на големи банки и инвестиционни компании, които искат да влязат в този бизнес. Промяната е голяма в сравнение с първите му години в канабис индустрията, когато секторът е бил управляван предимно от отглеждащи марихуана за черния пазар и будещи съмнение структури.

 

Когато започнах, фактът, че съм работил на Уолстрийт, ме правеше истински аутсайдер, до такава степен, че хората ме питаха дали съм наркоман, допълни той, имайки предвид федерален полицай, отговарящ за наркотиците. “През последните две години отчитаме огромен приток на хора с опит в традиционния бизнес,” отбеляза той.

 

 

Станете почитател на Класа