Война от епруветка

Защо САЩ нахлуха в Ирак през 2003 г.

 

 

Експерт разказва как нахлуването в Ирак след „информационната подготовка“, която е най-обикновена лъжа, помогна на САЩ да реализира плана „Големия Изток“.

 

Преди 15 години, сутринта на 20 март 2003 г., САЩ и техните съюзници нахлуха в Ирак. Съветът за сигурност на ООН не беше разрешил тази война, която продължи почти девет години.

 

Експертът: „Те трябваше да разрушат една от най-мощните държави в арабския свят…“

 

Официално Щатите посочиха, че причината за нахлуването в страната е борбата им с разпространението на оръжието за масово поразяване, международния тероризъм и тиранията в там. Всички помнят как през февруари 2003 г. държавният секретар на САЩ Колин Пауъл показа на заседание на Съвета за сигурност на ООН епруветка с бял прах, като обяви, че това били спори на сибирска язва.

 

DKMji14WkAEm5yf.jpg

 

Освен това на световната общност бяха показани алуминиеви тръби, които били „купени“ от Ирак за уранови центрофуги. Пауъл лъжеше, че в нарушение на резолюциите на ООН Ирак разполага с ядрено и запаси от химическо оръжие, което означава, че бил заплаха за света. От администрацията на Джордж Буш-младши обявиха, че Саддам Хюсеин поддържал ислямистите от Ал Кайда. Следователно окупацията на Ирак е необходима част от борбата с международния тероризъм. След терористичните актове на 11 септември 2001 г. този довод трябваше да прозвучи още по-убедително.

 

Както се изясни по-късно, нямаше никакви доказателства за наличието на оръжие за масово поражение в Ирак и че данните на Пауъл и администрацията на Буш са били фалшиви. Още през септември 2002 г. директорът на ЦРУ Джордж Тенет изпраща сведения на Буш-младши информацията, че подобно оръжие Саддам не притежава и никога не е имал.

 

Експертът Борис Долгов посочва, че САЩ преследвали няколко негласни цели. Първата – разрушаването на една от най-мощните държави в арабския свят, която се противопоставя на Щатите и Израел. Иракската армия по това време е една от най-мощните в района. Ирак поддържа и палестинското движение и нейните бойци се подготвят и лекуват там. Другата цел на Щатите е контролът над нефтените и други природни ресурси на Ирак, разкол в арабския свят.

 

В навечерието на войната Ирак бил смятан за една от най-благополучните страни в арабския свят, с доходи над средното ниво, с високи стандарти в образованието и здравеопазването. Нефтените му запаси се оценявали като втори по количество в света. Според Долгов САЩ имали намерението не само да създадат хаос в Ирак, но и върху руините му да създадат една слаба псевдодемократична държава, напълно лоялна на американците и която да не заплашва Израел.

 

Удариха Ирак, но имаха предвид и Сирия

 

Завземането на Ирак сложи началото на плана по създаването на т.нар. Голям Близък Изток, който предвижда прекрояване картата на почти целия арабски регион – от Йемен до Мароко, и радикална промяна на границите на държавите за облекчаване достъпа до техните национални богатства. Включително и създаването на държава на кюрдите и няколко квазидържави на териториите на Ирак, Либия, Сирия и др.

 

Б. Долгов смята, че след като в Ирак, а след това и в Сирия, вземат властта т.нар. умерени ислямисти, американците и евреите ще могат по-успешно да действат против Техеран. Било предвидено джихадът да се разпространи в средноазиатските страни и южна Русия.

 

Въпреки старанията на САЩ, Съветът за сигурност на ООН не санкционира използването на сила срещу суверенната държава. Срещу това намерение на американците се обявиха Русия, Франция и Германия. Но въпреки всичко войната срещу Ирак започна. Името на операцията „Иракска свобода“ звучеше цинично.

 

Нахлуването започна с удари на „Томахоук“, изстреляни от кораби, и масирана бомбардировка на Багдад, Мосул, Киркук. В различно време в операцията „Иракска свобода“ участваха около 49 страни. Само отделни подразделения от иракската армия се съпротивяват срещу нахлуването на коалицията. На 15 април тя завзема родния град на Саддам – Тикрит. Режимът му е свален, а самият Саддам – обесен през 2006 г.

 

Равносметката от операцията: криза, корупция и тероризъм

 

„Иракска свобода“ струва на страните участнички 1,7 трилиона долара; САЩ и съюзниците им губят в нея над 4800 убити и 32 хиляди ранени. Ирак по различни оценки е загубил от 80 хиляди до 1,1 милиона убити.

 

През 2004 г. Колин Пауъл се разкаял, че използвал фалшифицирани данни, като се оправдал с лошата работа на ЦРУ. Не се потвърждават и връзки на Саддам с Ал Кайда. В Сената на САЩ заявяват, че иракският лидер никога не е помагал на международните терористи, а е водил война с тях. Ядра на Ал Кайда се появяват в Ирак след нахлуването.

 

Планът на Щатите обаче е успешен. Ирак е унищожен, а на неговото място е създадена друга, уж демократична, а всъщност една слаба държава. Институтите там са само фикция, в държавата цари социално-икономическа криза, мощна корупция и засилване на радикалния ислямизъм. Освен това отслабеният Ирак довежда до засилването на Иран и иранското влияние в Ирак, по-голямата част от чието население са шиити, смята Б. Долгов.

 

Дремещите ядра на тероризма

 

Много експерти смятат, че окупацията на Ирак и нейните последици са катастрофа за региона. Ширят се мародерството и вандализмът, унищожават се исторически паметници в древните градове Нимруд и Хатра, включени в списъка на ЮНЕСКО, процъфтява роботърговията, безконтролното разпространение на оръжие, недостиг на хранителни продукти, голяма част от територията на Ирак е неподвластна на властите. През октомври 2006 г. там е провъзгласена Ислямска държава в Ирак със столица град Баакубу, на 50 км от Багдад. Терористите търгуват с иракския нефт на черния пазар и се готвят за по-нататъшна експанзия. През 2013 г. организацията преминава границите на Сирия и се обявява за „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

 

През август 2010 г. основният контингент американски войски е изведен от Ирак. На 1 септември вицепрезидентът на САЩ – Джоузеф Байдън, обяви края на операцията „Иракска свобода“ и началото на небойната операция „Ново разсъмване“, в рамките на която американците обещаха да формират в Ирак нови сили за сигурност и борба с тероризма.

 

През декември 2014 г. САЩ отново се върнаха в Ирак във връзка с факта, че Ислямска държава завзела големи територии. През декември 2017 г. иракските власти обявиха победата над ислямистите. Наскоро Райън Дилън – представителят на оглавяваната от САЩ международна коалиция, заяви, че в Ирак остават около сто хиляди терористи от Ислямска държава. Но според Б. Долгов в действителност те са много повече и просто чакат своя час.

 

 

Станете почитател на Класа