7 мита за радиацията

Истина ли е, че йодът защитава от радиоактивно заразяване? Облъчени ли са с радиация нашите домове? След рентген трябва ли да пием червено вино и да ядем ябълки? Доколко е вреден за здравето ни рентгенът?

 

Радиация убивает только тех, кто в нее верит
Гомер Симпсон,Симпсоны,Мультфильмы,гомер симпсон,цитаты великих людей,оформил сам,песочница

 

 

 

1. Облъчват ли ни предприятията и атомните централи?
Отчасти това е истина. Но всичко опира до радиационната безопасност: предприятията сами се грижат за това, да работят по установените правила, а надзорните и контролиращите органи следят дали ги изпълняват.

 

2. Рентгенът нанася вреда на здравето
Това е мит. 15% от общата доза облъчване хората получават по времето на рентген. Ако един човек лекува болен зъб, може да направи толкова рентгенови снимки, колкото е необходимо. Тук ползата за него е повече отколкото вредата.

 

3. След рентгенография трябва ли да пием червено вино и да ядем ябълки
Това е абсолютен мит. Нито виното, нито ябълките могат да снижат радиационното въздействие.

 

4. Живеем ли в радиоактивна среда
Това е истина. 85% от облъчването получаваме от природната радиация, една част от която идва от Космоса. Най-голямата доза радиация ни чака в нашите домове, тъй като материалите, от които с изградени – пясък, бетон и др., съдържат природни радионуклиди, затова към тях има специални изисквания. Преди да бъде предадена една сграда, се провежда специална проверка за радиоактивност, която изяснява какъв клас материали са използвани в строителството.

 

5. Излъчват ли радиация битовите прибори?
Това е по-скоро мит. В домовете ни могат да излъчват само радиоактивните ръчни или настолни часовници, съветско производство през 60-те години. Тогава в производството им използвали радий. Тук влизат и радиоактивните компаси, манометрите и други прибори.

 

6. Защитават ли оловните стени от радиация?
Това е истина само отчасти. Съществуват няколко вида радиация, всеки от които е свързан с различни видове радиоактивни частици. Алфа-излъчването може да бъде спряно от дрехите и очилата. За да се защитим от бета-излъчването, помага алуминиевото фолио. От гама-излъчването трудно можем да се предпазим. От този вид излъчване хората се спасяват от оловни погреби и бункери, но и те не са ефективни срещу гама-излъчването. Оловото е плътен материал, затова в средата на миналия век го използвали за защита от радиация, но той е токсичен материал, затова днес за тази цел се използва по-дебел слой бетон.

 

7. Йодът защитава от радиационното въздействие
Това е мит. Йодът и неговите съединения не могат да се противопоставят на радиацията, но лекарите препоръчват йод след техногенни катастрофи. Защо? Радиоактивният йод-131, като попадне в околната среда, се натрупва бързо в организма на човека, по-точно – в щитовидната жлеза, като повишава риска от онкологични болести. Когато щитовидната жлеза е пълна с другия – безопасен за организма, йод, за радиоактивния не остава място.

 

Станете почитател на Класа